Film

FILM: ONLY LOVERS LEFT ALIVE - JIM JARMUSCH 2013

NB: EKSKLUSIVE VISNINGER FOR CINEMATEKENE. Filmen kommer ikke på kommersiell kino og du har åtte visninger på deg til å se Jarmusch sin vampyrfilm på Cinemateket USF

Cinemateket USF
Torsdag 6. mars kl. 19.00
Søndag 9. mars kl. 13.00
Søndag 9. mars kl. 21.00
Tirsdag 11. mars kl. 19.00
Torsdag 13. mars kl. 21.15
Onsdag 19. mars kl. 19.00
Søndag 23. mars kl. 19.00
Torsdag 27. mars kl. 21.00
Kr 80 ordinær
Kr 40 medlemmer
Medlemsskap kr 100
Billettsalg ved inngangen like før visning.

En ny Jim Jarmusch-film er alltid en begivenhet, og fortsatt, etter mer enn 30 år som regissør, er han i stand til å overraske. Hvem ville trodd at hans nyeste film skulle være en vampyrfilm? Men hvorfor ikke? Han har jobbet innenfor etablerte genrer før, som western og krim, for så å vri sin film ut av genrekonvensjonenes klamme klør og lande noe som er helt hans eget. Så også med vampyr-genren når han nå gir oss Only Lovers Left Alive.

Vampyrfilmen har potensiale til å dvele ved store og essensielle spørsmål omkring den menneskelige eksistens, og ved å ha hovedpersoner som er 3000 år gamle, kan man definitivt reflektere over historiens gang, og hva som rører seg i menneskesinnets innerste gjemmer. I Only Lovers Left Alive møtes to fortapte sjeler igjen etter lang tids adskillelse – symbolsk nok med navnene Adam og Eva. Adam er i ferd med å bli oppslukt av en depresjon som har gitt ham tanker om selvmord. Hans kjæreste Eva holder til i Nord-Afrika, men gjennom telefonsamtaler skjønner hun at det er på tide å møtes igjen. Hun setter seg på flyet til USA og oppsøker Adam. Humøret hans stiger, og kjærligheten blomstrer. En dag dukker imidlertid Evas søster opp fra Los Angeles, noe som slår sprekker i idyllen.

Som i alle Jarmusch-filmer er det outsiderens desperate jakt på et felleskap – på sin plass i verden, som er hovedtema. Så også når det er vampyrer det handler om. Det visuelle er alltid lekkert hos Jarmusch, men denne gang har han virkelig overgått seg selv. Foto, design, fargepalett og utsnitt er alle helt utsøkte og gir troverdighet til en historie om to eldgamle, sofistikerte sjeler.

Kritikerne har vært positive etter å ha sett filmen på ulike festivaler. På nettsiden Rotten Tomatos har filmen karakteren 89%, basert på 19 anmeldelser, og blant dem sakser vi: «It is the perennial downtown filmmaker’s best work in many years, probably since 1995′s Dead Man» (Hollywood Reporter). «As is so often the case in Jim Jarmusch’s films, simply spending time in the company of his creations proves engrossing.» (Slant Magazine). «Sent me out into the full-mooned night, all senses elated, on a glad-to-be-alive high.» (Time Out New York).

Gled dere!

Torsdagsfilmen/olep

Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.