Film

FILM: MARKETA LAZAROVA, 1967

Et storslått, filmatisk nyskapende epos fra tsjekkisk middelalder, visuelt og grusomt i mørke skoger der ulvene hyler - i nyrestaurert 4-K versjon

Cinemateket USF
Torsdag 20. februar kl. 18.00
Søndag 23. februar kl. 20.00
Kr 80 ordinær
Kr 40 medlemmer
Medlemsskap kr 100
Billettsalg ved inngangen like før visning

Middelalderepos i nyrestauret 4K
František Vláčil tilhørte en tidligere generasjon enn regissører som Milos Foreman, Jirí Menzel og andre som ble kjent som den tsjekkoslovakiske nye bølgen på slutten av 1960-tallet. Dette kan være noe av grunnen til at det tok såpass lang tid før Marketa Lazarová ble kjent utenfor hjemlandet, men den er nå mer og mer akseptert som den beste og heftigste tsjekkiske filmen gjennom tidene.

Marketa Lazarová er et storslått, filmatisk nyskapende epos fra tsjekkisk middelalder, visuelt og grusomt i mørke skoger der ulvene hyler. I sentrum for handlingen står kampen mellom brutal hedendom og like brutal kristendom på frammarsj, og om kongens overhøyhet som stadig utfordres av klaner i evig feide.

Filmen er skremmende brutal, men også poetisk vakker, sølete realistisk og magisk drømmende. Her er heftig action og overbevisende kampscener fortalt i en surrealistisk, fragmentarisk form som likevel makter å ta oss med på en episk reise. Tette nærbilder og insisterende naturfotograf, selvsagt i cinemascopeformat, skaper en intensitet som holder deg godt fanget gjennom hele filmen.

Marketa Lazarová likner ingen annen film selv om Sergej Eisenstein i Ivan den Grusomme (1944/1958) og Andrej Tarkovskij i Andrej Rublov (1966) har vært nevnt som åndsfrender. Gå ikke glipp av denne unike muligheten til å se dette glemte mesterverket på stort lerrett – i 4K format.

Torsdagfilmen/red.

Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.