Film

FILM: THE LAST PICTURE SHOW, 1971

En oppvekstsskildring lagt til en Texas-småby på 1950-tallet, der vi blir kjent med et knippe ungdommer og deres familier. En filmperle.

Cinemateket USF
Søndag 2. mars kl. 19.00
Torsdag 6. mars kl. 21.15
Kr 80 ordinær
Kr 40 medlemmer
Medlemsskap kr 100
Billettsalg ved inngangen like før visning

Søtt, sart og trist om småby-USA – en glemt perle
The Last Picture Show er en oppvekstsskildring lagt til en Texas-småby på 1950-tallet, der vi blir kjent med et knippe ungdommer og deres familier. Byen er av typen som har én hovedgate der alle butikkene ligger. Resten av byen ligner en spøkelsesby eller en gravplass, med vind og støv blåsende i tomme gater. Man kan aldri tro at dette er et godt sted å vokse opp.

Det er castingen, et helstøpt manus og en nydelig realisering av dette som gjør The Last Picture Show til et lite mesterverk. Filmen har så interessante, levende og virkelige karakterer at man glemmer hvor deprimerende den egentlig er. De unge karakterene er så forvirrede og uforløste at deres overgangsritualer handler mer om ungdommens og uskyldens bortgang enn om det voksne livets begynnelse. Det som skjer med byen er symptomatisk for deres personlige nedadgående spiral. Det er ikke noe som begynner når forandringene tar til for alvor, det er noe som forsvinner for godt.

Før Bogdanovich regidebuterte var han filmviter og -skribent, og hadde i den forbindelse hatt samtaler med mange av sine forbilder – som John Huston, Howard Hawks og John Ford. I en tid da Hollywood-filmen gjennomgikk et lite hamskifte, laget han en på samme tid gammeldags og moderne film som speiler samspillet mellom film og samfunn. Mange av scenene som utspiller seg i byens kino inneholder scener fra gamle Hollywood-klassikere. Kontrasten mellom Hollywoods romantiserte amerikanske idealer og livet i småbyen resulterer ofte i sublimt talende eksempler på at tiden som forsvinner i bakspeilet ikke nødvendigvis var god, men at tiden som kommer heller ikke nødvendigvis fører noe bedre med seg.

sw/red.

Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.