Film

FILM: DEN FORHEKSEDE SKOG, OLEKSANDR DOVSJENKO 1928

Ikke helt fritatt for Stalins sensur, men regissøren utnyttet handlingsrommet til å eksperimentere med filmspråket i mye større grad enn før. Første film i Dovsjenkos krigs-trilogi

Cinemateket USF
Søndag 9. februar kl. 18.00
Tirsdag 11. februar kl. 21.00
Kr 80 ordinær
Kr 40 medlemmer
Medlemsskap kr 100
Billettsalg ved inngangen like før visning.

Selv om Den forheksede skog var Dovsjenkos fjerde film, regner mange den som hans egentlige debutfilm siden det var hans første utenfor det statlige studiosystemet. Det betød ikke at den var fritatt for Stalins sensur, men det ga regissøren mulighet til å eksperimentere med filmspråket i mye større grad. I Den forheksede skog gir dette seg utslag i et mer abstrakt filmspråk, mer løsrevet fra tradisjonell dramaturgi – en blanding av fantasi, myter og virkelighet.

De litt løsere båndene til Moskva ga ham også mulighet til både fortelle en historie fra, og spille inn filmen i, sitt hjemland Ukraina. Resultatet har blitt en symbolsk og allegorisk anlagt film som søker å trekke linjer fra samtidens revolusjonære Ukraina til landets fjerne fortid.

Den forheksede skog er er grovt inndelt i sju ulike episoder, som alle gir et lite innblikk i livet på den kommunistiske landsbygden, Hovedhistorien er en parabel om en gammel manns leting etter en skatt begravet i et fjell.

Den forheksede skog er også første film i Dovsjenkos «Krigs-trilogi». Den er, i følge regissøren selv, ”en katalog over alle hans kreative muligheter”. Resultatet er en film som ikke ligner på så mye annet, en avant garde-film som kritikerguruen J. Hoberman beskriver som «en komisk politisk folkefortelling» som er både modernistisk og «ethnofunky».

I alle tilfeller en dypt original film. «I det lyset kom på i salen, skjønte vi at vi hadde vært vitne til en begivenhet i utviklingen av filmen.» – Sergej Eisenstein.

CiO/red./olep

Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.