Konsert

Borealis 2014: BIT 20 ENSEMBLE - Fausto Romitelli, An index of metals

Romitellis verk for sopran og elleve forsterkede instrumenter

Røkeriet USF
Lørdag 22. mars kl. 19.00
Kr 200/150
Forsalg Ticketco.no

BALDUR BRÖNNIMANN  dirigent
CHRISTINA DALETSKA   sopran

Tekst fra Borealisfestival  programomtale:

"Lyd kan bearbeides, vris og vrenges fra et utgangspunkt til et annet. En lyd kan oversettes til en annen. En akustisk lyd kan forsterkes. Lyd kan forvrenges eller skapes kunstig. En komposisjon kan sammenliknes med en skulptur med ulike teksturer og kvaliteter. Teksturen kan være glatt eller kornete, ha ulik glans og smidighet, ulik tykkelse og porøsitet.

Slike beskrivelser dukker gjerne opp rundt Fausto Romitellis musikk. Romitelli ble regnet som ekstremt kunnskapsrik, skolert i en klassisk orientert tradisjon, hvor motivisk utvikling var viktig, og i en friere tradisjon hvor andre typer tenkning dominerte. Romitelli studerte spektrale teknikker og databehandling ved Ircam i Paris. Han var opptatt av populærkultur og psykedelisk rock, og skapte møter mellom høy og lav kultur som ble mottatt som radikale.

‘An Index of Metals’ ble hans siste verk og en oppsummering av hans virksomhet. Det fanger opp ideen om lyden som skulptur, samt virkemidler fra klassisk, nyere og populærmusikalsk tradisjon. Verket for sopran og elleve forsterkede instrumenter er tenkt som en opera, der den reelle fortellingen er fjernet til fordel for den abstrakte, gjennom lyd, lys og form.

I samarbeid med BIT20.

BIT20 ENSEMBLE framfører et bredt spekter av samtidsmusikk på mange arenaer, og er tradisjonsbærere innen kunstmusikken fra de siste årtier i tillegg til å skape helt ny musikk og nye prosjekter. Målet er å formidle og åpne opp konsertformen så publikum finner veier inn i et komplekst og utfordrende kunstnerisk uttrykk. BIT20 tar sikte på å bringe samtidsmusikk til et publikum i alle aldre og med ulik bakgrunn.
Ensemblet er åpent for et mangfold av kunstneriske strømninger og kreative impulser, og samarbeider med andre kunstinstitusjoner, -organisasjoner og festivaler, samt enkeltkunstnere lokalt, nasjonalt og internasjonalt. De tar et særlig ansvar for utviklingen av norsk og nordisk kunst, og har bestilt og urfremført mer enn 100 verk, og medvirket på 25 plateinnspillinger. I tillegg har ensemblet et omfattende program for barn og unge.
BIT20 har en fleksibel besetning med sinfoniettaen som kjerne. Majoriteten av ensemblets medlemmer er gruppeledere eller alternerende gruppeledere i Bergen filharmoniske orkester.

CHRISTINA DALETSKA har sunget på mange av verdens mest prestisjefylte scener; på Barbican i London med Henglebrock og Langree, i Paris med Boulez og Harding, i Zürich med Santi og Hogwood, i Gewandhaus, Festspielhaus Baden Baden og Taero Real, samt på festivaler i Salzburg og Lucerne. Christina Daletska ble født i Lviv i 1984 og begynte å spille fiolin sammen med sin mor allerede som veldig liten.
Hun har turnert Europa som medlem av en rekke ensembler og fremført musikk av Bach, Beethoven, Mendelssohn og Tchaikovsky både i Ukraina og i utlandet. Etter at hun kom til Sveits i 2003 påbegynte hun vokalstudier, og innen et år hadde hun allerede vunnet priser i tre internasjonale konkurranser. Repertoaret hennes spenner fra 1500-tallets musikk til samtidsmusikk og hun liker særlig godt komplekse samtidsmusikkstykker som Gesänge Gedanken av Manoury som hun urfremførte med BIT20 i 2011.
Daletska snakker syv forskjellige språk og er offisiell ambassadør for Amnesty International.

Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.