Foredrag

FOREDRAG: UBEHAG PÅ FILM

Prof. Asbjørn Grønstad om overskridelser i film, med utgangspunkt i Holy Motors

Cinemateket USF
Tirsdag 7. januar kl. 20.00
Varighet ca. 45 minutter
Medlemmer gratis, andre kr 40

Kveldens foredrag vil dreie seg om Leos Carax Holy Motors (se egen omtale), en film som på flere måter gjør selve overskridelsen – av identitet, normer, sjangerforventinger, mediering og formspråk – til sitt hovedanliggende. Carax sitt prosjekt har en viss familielikhet med de ekstreme kunstfilmene fra forrige tiår, noe som blir særlig tydelig i segmentet «Monsieur Merde.»

Holy Motors representerer imidlertid også noe mer. Den nøyer seg ikke med å tøye grensene for hva vi kan tåle av sjokkeffekter og grafiske provokasjoner, men redefinerer også rammene for hvilke opplevelser filmmediet fremdeles kan gi oss. Tematisk vil foredraget kretse rundt betingelsene for autentisk erfaring i en tid hvor en stadig større del av vår livsverden blir styrt av kommunikasjonsteknologier og virtuelle operatører, en problematikk regissøren selv har angitt som bakgrunn for filmen.

Asbjørn Grønstad er filmviter og professor i visuell kultur ved Institutt for Informasjons-og medievitenskap, Universitetet i Bergen, og forfatter av flere bøker. Han er også grunnlegger av og forskningsleder ved Nomadikon: The Bergen Center of Visual Culture, og medredaktør av tidsskriftet »Ekfrase: Nordisk Tidsskrift for Visuell Kultur».

red.

Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.