Film

FILM: Pianolærerinnen, Michael Haneke 2001

Michael Haneke har laget adskillig mer eksplisitt voldelige filmer enn Pianolærerinnen, men få, hvis noen, er så intenst ubehagelige som denne

Cinemateket USF
Søndag 19. januar kl. 21.00
Tirsdag 21. januar kl. 18.30
Kr 80 ordinær
Kr 40 medlemmer
Medlemsskap kr 100
Billettsalg ved inngangen like før visning.

Dette er en av filmene i serien "Ubehag på film".

Erika Kohut arbeider som pianolærerinne. Hun er en kvinne av den gamle skolen – høyt respektert, men streng og profesjonell til fingerspissene; en nådeløs lærer som ikke lar smålige pedagogiske hensyn komme i veien for hennes mål om å frembringe fremstående pianister. Trass sin voksne alder bor hun fortsatt sammen med sin manipulerende mor, og deres leilighet er et ormebol av gjensidig avhengighet, sublimerte lengsler og utilslørt forakt. Under overflaten er den tilsynelatende så tekkelige pianolærerinnen et åpent, væskende sår av seksuelle perversjoner og patologisk selvhat. Og når hun oppdager at Walter, en av hennes elever, nærer en noe mer enn profesjonell interesse for henne, øyner hun muligheten til å leve ut sine seksuelle fantasier.

Pianolærerinnen er basert på Elfriede Jelineks roman med samme navn, og må nok tillegges en del av skylden for at Jelinek ikke var et helt ukjent navn da hun i 2004 mottok Nobelprisen i litteratur. Michael Haneke har laget adskillig mer eksplisitt voldelige filmer enn Pianolærerinnen, men få, hvis noen, som er like intenst ubehagelige. Isabelle Huppert gjør en heltemodig innsats i rollen som den psykologisk forkrøplede tittelkarakteren; mer enn noe annet er dette hennes film. Haneke har dedikert sin karriere til å fremstille det moderne menneskets iboende fremmedgjorthet. Han har sjelden lykkes bedre enn i Pianolærerinnen.

Aksel Kielland/red.


Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.