Film

FILM: Hundedager, Ulrich Seidl 2001

En mørk og kald film om tilsynelatende vanlige mennesker som ikke strekker til

Cinemateket USF
Onsdag 15. januar kl. 19.00
Torsdag 16. januar kl. 21.15
Kr 80 ordinær
Kr 40 medlemmer
Medlemsskap kr 100
Billettsalg ved inngangen like før visning.

Dette er en av filmene i serien "Ubehag på film".

Solslikking i streng suburbia
Noe skjedde med østerriksk film rundt årtusenskiftet. Michael Haneke staket ut kursen med filmer som Funny Games (2001) og Pianolærerinnen. Samtidig dukket Ulrich Seidl opp i Venezia med spillefilmdebuten Hundedager, og vant Juryens spesialpris.

Tematisk og ikke minst formmessig er Seidl inspirert av Haneke. Svarte samtidsskildringer males med bred pensel. Karakterene er tilsynelatende vanlige mennesker som i en eller annen forstand ikke strekker til. Under overflaten avsløres de som ensomme og fremmedgjorte, med skremmende, eller i beste fall kontroversielle skyggesider. Slik blir desillusjonerte og moralsk bankerotte sjeler drevet mot ekstreme og grensebrytende handlinger. Det handler om enkeltindividets streben etter å passe inn i den moderne livsførsel.

Hundedager har ikke like sterk fokus på sex som en tematisk innfallsvinkel som mange av de andre filmene i vår serie med ubehagelige filmer, selv om man får nok med nakenhet også her. Snarere blir sex så vel som vold i flere av de seks historiene som flettes inn i hverandre brukt nærmest som kulisser – trivielle detaljer som ikke kan unnamanøvreres. Søkelyset rettes uavbrutt mot de høyst forskjellige karakterenes fremste fellestrekk: Den stadige søken etter kjærlighet og ønsket om å bli verdsatt.

Hundedager er pessimistisk, mørk og kald – og en film det er umulig ikke å la seg fascinere av og stille seg likegyldig til.

olep/red.


Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.