Film

FILM: EASY RIDER, 1969

Amerikansk frihet på to hjul - to fete hjul. Dennis Hopper og Peter Fonda i kultfilmen for en hel generasjon amerikanere. Don’t bogart that joint my friend, pass it over to me.

Cinemateket USF
Onsdag 5. februar kl. 21.15
Tirsdag 11. februar kl. 18.00
Ordinær billettpris kr 80
Medlemspris kr 40
Medlemsskap kr 100
Billetter selges ved inngangen like før visning

Easy Rider er for mange selve symbolet på den amerikanske frihetsdrømmen. Helt siden filmen ble vist for første gang er de to motorsyklistenes reise gjennom USA blitt sett på som virkeliggjøringen av en allmenn drøm: å kunne fri seg fra hverdagens trivialiteter, legge ut på reise og la seg overvelde av nye, spennende opplevelser.

De to motorsyklistene Billy og Wyatt kaster fra seg armbåndsurene før de legger ut på veien. En narkotikahandel har gitt dem et stort utbytte, og de er nå fri fra pengebekymringer og tidsjag. I motsetning til de gamle westernheltene som reiste mot det nye landet i vest, starter de i Los Angeles og reiser østover. De ønsker å finne tilbake til det opprinnelige Amerika; det uskyldsrene samfunnet som eksisterte før pengejag og bestialske glipp som Vietnam-krigen.

De to vennene suser gjennom åpne, urørte landskap, og blir kjent med forskjellige mennesker og kulturer underveis.

I fragmentariske klipp blir vi presentert for naive hippier, fattige gårdbrukerfamilier som alltid har en ledig stol ved bordet og fordomsfulle «rednecks» som ser ned på alle med et annet utseende og levesett enn dem selv.

Det var aldri regissør Dennis Hoppers mening at filmens hovedpersoner skulle fremstå som helter. Billy og Wyatt har mer til felles med Hell’s Angels enn med 1960-årenes blomsterbarn, og man trodde at Hopper og Fonda var for gamle til å bli ungdomsidoler. Man kan imidlertid trygt si at Hopper tok feil om akkurat det – filmen og karakterene ble en hel generasjons store forbilder.

red./olep

Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.