Film

FILM: DEN STORE ILLUSJONEN, 1937

En grensesprengende krigsfilm mot krig - regissøren ble omtalt av Goebbels som filmatisk folkefiende nr. 1

Cinemateket USF
Onsdag 5. februar kkl. 19.00
Torsdag 6. februar kl. 21.00
Søndag 9. februar kl. 13.00
Kr 80 ordinær
Kr 40 medlemmer
Medlemsskap kr 100
Billettsalg ved inngangen like før visning

Første verdenskrig er i full gang. Flyet til de to franskmennene Maréchal og Boëldieu blir skutt ned av tyskeren von Rauffenstein, men flygerne overlever angrepet. Tyskeren inviterer dem på lunsj, men sender dem så videre til fangeleiren Hallbach. Der møter de den franske jøden Rosenthal. På tross av sine ulikheter, utvikler mennene et nært forhold, og prøver sammen å holde ut i en vanskelig tid. De setter blant annet opp et talentshow i fangeleiren, men hovedsysselen deres er å arrangere fluktforsøk. De flykter, blir innhentet av tyskerne og sendes til en ny fangeleir. Og slik går dagene, helt til de blir sendt til Wintersborn, et garantert fluktsikkert middelalderslott under oppsyn av von Rauffenstein.

Den store illusjonen er en krigsfilm uten ytre krigshandlinger. Den sentrale konflikten og dramatikken ligger i forholdet mellom de fire mennene. Filmen handler om grenser, mellom mennesker så vel som nasjoner. Renoir forteller en svært troverdig historie om krigen som skulle gjøre slutt på alle kriger. Regissøren kjempet som alpejeger og pilot under første verdenskrig. Uniformen som Jean Gabin brukte under innspillingen var den samme som Renoir selv brukte.

Goebbels utropte Renoir til ”filmatisk folkefiende nr. 1”. Den store illusjonen ble forbudt både i Tyskland og Italia og man trodde lenge at filmen ble ødelagt i et bombeangrep i 1942. Det viste seg heldigvis at en tysk nazioffiser og filmaktivist som befant seg i Paris, hadde smuglet den tilbake til Berlin.

Den store illusjonen var den første utenlandske filmen som vant Oscar for beste film.

olep

Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.