Film

FILM: Antichrist, Lars von Trier 2009

Filmen hadde premiere ved filmfestivalen i Cannes i 2009, og skapte furore. I debatten som fulgte var kritikernes meninger splittet: var filmen et mesterverk eller noe spekulativt møl?

Cinemateket USF
Onsdag 29. januar kl. 19.00
Torsdag 30. januar kl. 21.00
Kr 80 ordinær
Kr 40 medlemmer
Medlemsskap kr 100
Billettsalg ved inngangen like før visning.

Dette er en av filmene i serien "Ubehag på film".

Antichrist handler om Han og Henne som, etter at deres sønn dør, trekker seg tilbake for å bearbeide sorgen. Som psykoterapeut bestemmer Han seg for at den beste måten å behandle sorgen Hennes på er å reise dit Hennes psykiske lidelse er på sitt sterkeste, en såkalt eksponeringsterapi. I Hennes tilfelle er dette skogen Eden.

Eden er et univers der alt får symbolsk verdi ved at omgivelsene beskriver det indre sjelelivet. Dermed overføres sinnets ambivalens til naturen, og derfor kan ikke skjønnheten eksistere uten det avskyelige og frastøtende.

Filmen var egentlig planlagt å bli utgitt i 2005, men da Zentropas produsent Peter Aalbæk Jensen røpte filmens premiss i et intervju, ble von Trier så rasende at han bestemte seg for å skrive om hele manus. Et par år senere var von Trier rammet av en dyp depresjon, og han visste ikke om han noen gang kom til å lage en film igjen. Oppgaven med å skrive nytt manus til Antichrist ble hans lille test for seg selv, for å se om han igjen var klar til å jobbe med film.

Filmen hadde premiere ved filmfestivalen i Cannes i 2009, og skapte furore. I debatten som fulgte var kritikerne dypt splittet om filmen var et mesterverk eller noe spekulativt møl. Den var i hvert fall utfordrende for publikum – under premierevisningen besvimte fire stykker.

red./olep


Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.