Film

FILM: Flåklypa Grand Prix

Da Flåklypa Grand Prix hadde premiere i 1975 skapte den historie. Køene foran kinoene ville ingen ende ta, og den fikk kritikerne til å strø rundt seg med superlativer.

Cinemateket USF
Torsdag 5. desember kl. 19.00
Søndag 8. desember kl. 13.00
Torsdag 12. desember kl. 18.00
Kr 80 ordinær
Kr 40 medlemmer
Medlemsskap kr 100
Billettsalg ved inngangen like før visning

På Flåklypatoppen bor sykkelreperatør og oppfinner Reodor Felgen i fred og fordragelighet sammen med sine to hjelpere; den glade fuglen Solan Gundersen og det melankolske pinnsvinet Ludvig. Lykken varer imidlertid aldri evig. Gledesdreperen er den oppblåste skrythalsen Rudolf Blodstrupmoen. Han er racerfører, og har høstet internasjonal berømmelse for et selvlaget fartsvidunder. I en nyhetssending viser det seg imidlertid at Blodstrupmoens genistrek bygger på et utkast Felgen gjorde da Blodstrupmoen var hans assistent. Både utkastet og Blodstrupmoen forsvant like plutselig, og Felgen legger to og to sammen: industrispionasje.

Felgen og hans tapre kumpaner bestemmer seg for å utfordre Blodstrupmoen i det store Flåklypa Grand Prix med en forbedret utgave av det stjålne utkastet. Resultatet blir Il Tempo Gigante – en bil med et utall tekniske kvaliteter og finurlige finesser. Solan får den styrtrike oljesjeiken Ben Redic Fy Fazan til å interessere seg for prosjektet og finansiere det. Da Blodstrupmoen får nyss om Felgens planer, blir han ikke overvettes begeistret og prøver sågar å sabotere Il Tempo Gigante.

Det hele munner ut i en thriller av et forrykende bilrace med en så suggererende kamerabruk at selv den mest bilsterke blir levende i magen.

Da Flåklypa Grand Prix hadde premiere i 1975 skapte den historie. Køene foran kinoene ville ingen ende ta, og den fikk kritikerne til å strø rundt seg med superlativer. Den ble årets film i 1975, og har senere mottatt en rekke priser. Fremdeles er den like populær for nye generasjoner – og de som har sett den tidligere ser den gjerne igjen. Flåklypa Grand Prix innehar fortsatt rekorden som Norges mest sette film på kino, og har hatt stor internasjonal suksess, både i Europa, Sovjetunionen og til og med i Japan.

Ivo Caprino er for en pionér å regne innen norsk animasjonsfilm. Han har skapt dukkefilmer av særdeles høy standard, og er uten tvil en av de beste dukkefilmanimatørene i verden. Alt han ville avsløre om sin teknikk den gang filmen ble laget, var at det er en kombinasjon av enkeltbilder og perfeksjonert mekanikk. Dukkene er svært komplisert oppbygget, bestående av mange små enkeltdeler. Slik kan dukkene bevege på armer og ben, men for å få de forskjellige ansiktsuttrykkene, må det til hver enkelt kropp lages flere hoder. Flåklypa Grand Prix er således resultatet av et møysommelig og tidkrevende arbeid, som forøvrig aldri kunne ha blitt realisert uten Kjell Aukrust, forfatteren som har skapt dette besynderlige, men spirituelle typegalleriet.

olep

Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.