Film

FILM: Edderkoppen - stumfilm med levende musikk

Pianisten Tarjei Vatne akkompagnerer denne kinesiske filmskatten fra 1927 basert på kinesiske Wu Cheng’en sin klassiske roman "Reisen mot vest"

Cinemateket USF
Søndag 1. desember kl. 13.00
Søndag 1. desember kl. 21.00
Billetter selges ved inngangen
Kr 80 ordinær
Kr 40 medlemmer

En tapt kinesisk filmskatt gjenfunnet i Mo i Rana

Edderkoppene var et enormt løft for den unge filmindustrien i Shanghai og store resurser ble bruk på dramatiske kulisser og tidsriktige kostymer. Alle tidens store filmstjerner var involvert og en ny standard ble satt både i produksjonstid og spesialeffekter. Resultatet ble såpass spektakulært at den som første kinesiske film ble satt opp i Norge, noe som var uhyre viktig – siden denne filmkopien har overlevd til våre dager og nylig ble gjenfunnet i Nasjonalbibliotekets arkiver. Inntil nå har filmen vært ansett som en tapt nasjonalskatt i Kina og det vakte stor oppmerksomhet da de fikk vite at den hadde dukket opp her i Norge. Selv om også denne kopien er noe fragmentert – spesielt i begynnelsen – er den såpass komplett at man lett henger med i filmens handlingsforløp.

«Reisen mot Vest» regnes fortsatt som en av de fire store kinesiske klassiske romanene – skrevet rundt 1590 og publisert anonymt, men tilskrives som regel forfatteren Wu Cheng’en. Romanen omhandler Buddhist-munken Tang Xuanzangs reise til India på 600-tallet, hvor målet var å hente noen hellige skrifter og spre Buddhismens tanker i Kina. (Xuanzang var en virkelig person og reisen til India er dokumentert fra flere kilder, også hans egen reiseskildring er bevart). Men dette enorme romanverket på 100 kapitler, med sin episke kamp mellom guder og demoner, er nok mer ment som en moralfabel enn en historisk biografi.

Regissør Dan Duyu hadde lenge ønsket å filmatisere «Reisen mot Vest», men først i 1926 mente han at kinesisk filmindustri var klar for denne store oppgaven. Uansett kunne man ikke gjøre hele, og valget falt på en av de mest dramatiske episodene – hvor munken Tang blir lokket inn i fjellet av syv skjønne kvinner, bare for å oppdage at de egentlig er kjøttetende edderkoppdemoner. Lederen (spilt av regissørens kone Yin Mingzhu) blir så betatt av munken at hun avlyser middagen og heller inviterer en hærskare av ånder og demoner til bryllup. At han skulle stå i mot hennes ynde er det ingen av demonene som kunne finne på å tro. Heldigvis slipper han å ta denne avgjørelsen selv, hans trofaste følgesvenner aner uråd og finner ut av disse planene.

Om musikeren
Tarjei Vatne (f. 1969) er en musiker fra Bergen som ofte er å se som pianist, enten i ymse konsertkonstellasjoner rundt om i byen, eller i selskap med teaterimprovisatørene fra Bergen Impro-Laug. Han har skrevet musikk til en rekke teateroppsetninger, både på Den Nationale Scene og på mer eksperimentelle scener, og trives særs godt med å musisere til dramatiske uttrykk.

Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.