Film

FILM: Sangen om Rondane - skamklipte scener fra fjellheimen

Det tar knappe fem minutter før man skjønner at dette kommer til å bli fryktelig ufrivillig morsomt.

Cinemateket USF
tirsdag 12. nov. kl. 19.00
onsdag 13. nov. kl. 21.00
Kr 80 ordinær
Kr 40 medlemmer
Medlemsskap kr 100
Billettsalg ved inngangen like før visning.

Filmen åpner med en rekke bilder av geiter, sauer, hester og kyr på fjellet – presentert gjennom en rekke totalt umotiverte jump-cuts og tonesatt av Edvard Grieg. Når musikken stilner møter vi brødrene Hans og Knut og deres mor, på en så hjelpeløs måte at noen burde ha sagt stopp for hele prosjektet allerede der. Så skjedde ikke, og dermed får historien på sitt meget egne vis utfolde seg videre.

Sangen om Rondane handler kort fortalt om den fattige bondesønnen Knut og byjenten Greta, datter av en rik grosserer som for første gang på mange år tilbringer sommeren i familiehytten i Rondane sammen med faren, rett ved gården til Knuts mor. Sist hun var der var hun bare et barn. Første gang Knut møter Greta igjen redder han henne fra å drukne etter at hun av ren kjedsomhet dumdristig har satt seg fore å svømme over et lite fjellvann. Når hun våkner til igjen i Knuts sterke armer på elvebredden går det som det sikkert må gå – de to blir forelsket. Dagen etter møtes de to igjen i en løe, og Greta blir gravid.

Allerede dagen derpå – mens Greta fortsatt sover ut etter nattens eskapader – tar grossereren affære når han skjønner at datteren er blitt forelsket i en fattiggutt. Han overtaler Knut til å emigrere til Amerika umiddelbart, og betaler turen over dammen for at det skal skje kvikt. Men Greta er en stabeis, og reagerer ikke helt slik faren hadde håpet.

Om filmen fremstår som hjelpesløs og banal i dag, kan anmeldelser fra samtiden tyde på at publikum også i 1934 var lite imponert. Signaturen A.K. skrev i Dagbladet 17. november 1934 at «All munterhet på Eldorado i går fremkom dessverre på de gale stedene og den eventuelle rørelse som noen måte føle, skyldtes utelukkende fortagendets betagende ubehjelpelighet [...] Hver eneste scene er skamklippet, det hele er aldeles ophakket og uten noen billedlig sammenheng, og alle de mer «dramatiske» situasjoner er blitt flaue og klossete. Fullkomment lattervekkende er den nervepirrende scene med heltinnen og den mannevonde oksen«.

En nærmere beskrivelse av den sistnevnte scenen står vi over slik at de som måtte ta turen ned på cinemateket til disse visningene har enda mer å glede seg til.

Sangen om Rondane er faktisk ganske så underholdende – selv om det kanskje ikke er helt slik Helge Lunde hadde sett det for seg den gang han lagde filmen.

Og en ting til: Som tittelen antyder er filmen også krydret med noen sangnumre. Tro oss når vi sier at det ikke akkurat styrker filmopplevelsen.

 olep

 Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.