Film

Film: Rotløs ungdom - James Dean

Rotløs ungdom (Rebel without a cause) fra 1955 er i dag mest kjent som filmen som ga James Dean sitt gjennombrudd. Det var også en av de første Hollywood-filmene som viste at ikke alt var i orden i den amerikanske kjernefamilien

Cinemateket USF
Torsdag 7. nov. kl. 21.00
Søndag 10. nov. kl. 19.00
Kr 80 ordinær
Kr 40 medlemmer
Medlemsskap kr 100
Billettsalg ved inngangen like før visning.

Rotløs ungdom er i dag mest kjent som filmen som ga James Dean sitt gjennombrudd. Det var også en av de første Hollywood-filmene som viste at ikke alt var i orden i den amerikanske kjernefamilien – filmens moralske pekefinger ble ikke rettet mot rebellene, men mot samfunnet som hadde fostret de retningsløst søkende ungdommene. Framstilling av ungdomskriminalitet på film var ikke noe nytt i 1955, men i de fleste av datidens filmer ble kriminalitet framstilt som et problem for fattige. I Rotløs ungdom får man se tenåringer fra rike familier gjøre opprør mot den konforme middelklassetilværelsen.

Rotløs ungdom har kommet seg helskinnet gjennom Hollywood-maskineriets drømmefabrikk og har oppnådd sin velfortjente kult- og klassikerstatus først og fremst takket være to forhold: Nicholas Rays fintfølende regi og James Deans stilskapende og hyperfølsomme spill.

Dean spiller tenåringen Jim Stark, som har problemer med å finne seg til rette på sitt nye hjemsted. Hormonelle svingninger regjerer, og vi møter ham idet han blir brakt inn i fyllearresten. Resten av handlingen finner sted det påfølgende døgnet. Jim kommer ikke overens med foreldrene, blir mobbet av en ungdomsgjeng og havner i klammeri med politiet.

Filmen er full av ikoniske scener som bilkappløpet og knivkampen mellom James Dean og Dennis Hopper. Det er også en fantastisk kjemi mellom James og hans kvinnelige motspiller Natalie Wood. Rotløs ungdom ble planlagt skutt i svart/hvitt, men ble siden overført til det nye formatet CinemaScope, og studioet ville at alle scope-filmer skulle skytes i farger. Dermed kom Deans røde jakke virkelig til sin rett, og den skulle på femtitallet bli et symbol på bra stil og gjøre Dean til en pinup for beatnik-bølgen.

Noen sier det hviler en forbannelse over de som deltok i filmen. Alle de tre hovedrolleinnehaverne i Rotløs ungdom skulle få tragiske endelikt. 24 år gamle James Dean døde i en bilulykke før filmen fikk premiere; Natalie Wood druknet 43 år gammel under en seiltur, og Sal Mineo ble drept med kniv på gaten, 37 år gammel.

Nicholas Ray, som den sta outsideren han var i Hollywood, fikk ikke laget en eneste film i løpet av de siste 20 årene han levde. Kanskje var det en mager trøst at han på slutten ble gjenstand for stor kultdyrkelse, fra blant annet cineaster som Wim Wenders og Jim Jarmusch.

olep/red.

Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.