Film

BIFF PREVIEW: DIRTY WARS

Snikpremiere - kun én visning. Hva driver USA med i sin krigføring i Afghanistan? En regissør og en journalist prøver å finne det ut i dokumentaren Dirty Wars.

Torsdag 17. oktober
Cinemateket USF kl. 21.00

11. september innebar et vannskille i USAs verdensbilde og utenrikspolitikk. Nye konfliktlinjer ble trukket opp, og en ny sikkerhetspolitisk virkelighet gjorde seg gjeldende bokstavelig talt over natten. Dette innebar i tur at nye, kontroversielle lover ble vedtatt og en ny militær strategi implementert. Den folkerettsstridige fangeleiren Guantanamo er det mest åpenbare eksempelet på dette nye paradigmet – mindre kjent er amerikanernes hemmeligstemplede militærtokter i fremmede land.

Under paraplybetegnelsen «kirurgisk krigføring» ble droneangrep og hemmelige snikmord forsøkt solgt inn til mediene og befolkningen som sådan. Etter over et tiår med denne typen «krigføring» vet vi imidlertid at disse operasjonene ikke på langt nær er like presise, vellykkede eller moralsk forsvarlige som Pentagons pressetalsmenn skal ha det til. I DIRTY WARS forsøker regissør Richard Rowley og journalist Jeremy Scahill å komme til bunns i det amerikanske militærets tvilsomme metoder, og det de finner er både oppsiktsvekkende og skremmende.

Om regissøren:
I løpet av de siste femten årene har RICHARD ROWLEY laget en rekke prisvinnende dokumentarer. Reportasjene hans blir regelmessig vist på ledende TV-kanaler som Al Jazeera, BBC og CNN. Han er en av grunnleggerne av Independent Media Center.

BIFF

Dirty Wars. Regi: Rick Rowley. Afghanistan/USA 2013. Manus: Jeremy Scahill, David Riker. Foto: Rick Rowley. Produsent: Jeremy Scahill, Anthony Arnove, Brenda Coughlin. Medv.: Jeremy Scahill, Nasser Al-Aulaqi, Saleha Al- Aulaqi. Engelsk tale, svenske undertekster. 1 t 27 min.

Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.