Film

Jørgen Leth: Jeg taler til jer - John Kørners verden

Jørgen Leths nye dokumentarfilm er et kunstnerportrett av John Kørner.

Vises torsdag 26. september kl. 21.00
Billetter selges ved inngangen like før visning
Kr 80 ordinær
Kr 40 medlem
Medlemsskap kr 100

Jørgen Leths nye dokumentarfilm er et kunstnerportrett av John Kørner. Han er billedkunster med en omfattende utstillings-cv som viser høy aktivitet både i hjemlandet og i Europas viktigste kunstbyer. I Jeg taler til jer slipper han Jørgen Leth inn i sitt atelier, i sitt liv og gjør seg tilgjengelig for filmskaperens dypdykk i Kørners verden. Leth selv er både kunstner og kunstelsker, et utpreget sansemenneske, og han portretterer de kunstnerne han selv engasjeres, berøres og forføres av.

Det viktigste omdreiningspunktet i Jeg taler til jer, som ble laget mellom 2008 og 2012, er John Kørners bildeserie «War Problems» der han går i rette med Danmarks krigsdeltakelser i Irak og Afghanistan og lar de falne danske soldatene få sin eksplisitte synlighet på lerretene. I seg selv er dette ikke et uproblematisk tema i et Danmark der Janus Metz dokumentarfilm Armadillo (2009) tente en debatt på riksnivå om hva den vestlige allianse i praksis innebærer for de unge soldatene. Til overmål skal Kørner også utsmykke et rom i det danske kronprinsparets slottsbolig med et motiv fra samme serie, og når han må diskutere kunstens innhold og utforming med oppdragsgiveren – altså kronprinsen selv – sitter han plutselig midt i skvisen mellom børs og katedral, der kunstneriske beslutninger må veies opp mot prestisje og kommersiell suksess. I disse kjernesekvensene viser Jeg taler til jer og John Kørner selv, på en effektiv og ukomplisert måte, essensen av hva det vil si å arbeide med kunst.
Svein Inge Sæther/Cinemateket Trondheim/red.

Jeg taler til jer – John Kørners verden. Regi og manus: Jørgen Leth. Danmark 2012. Foto: Manuel Alberto Claro, Aske Alexander Foss, Adam Philp, Signe Høgh og Andreas Hjortdal. Musikk: Kristian Leth og Fridolin Nordsø. Medv.: John Kørner, Jørgen Leth m.fl. Utleie: Camera Film, Danmark. Dansk tale, utekstet. DCP, farger, 57 min. (Vises sammen med Stopforbud. Programmets totale lengde 1 t 9 min.)

 

Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.