Film

Film: Jørgen Leth - En vårdag i helvete

36 år etter premieren finnes det knapt et bedre eksempel på en dokumentarfilm som til de grader overskrider grensene for tematisk interesse og over i den store kunstneriske oppplevelsen

Vises onsdag 2 oktober kl. 19.00
søndag 6. oktober kl. 13.00 + kl. 21.00
Kr 80 ordinær
Kr 40 medlemmer
Medlemsskap kr 100
Billettsalg ved inngangen like før visning.

Brosteinsrittet fremfor noen
Dette er selvfølgelig en film for alle sykkelinteresserte. Men det er også definitivt en film for også de som ikke er særlig sykkelinteresserte. For selv 36 år etter at filmen hadde premiere finnes det knapt et bedre eksempel på en dokumentarfilm som til de grader overskrider grensene for tematisk interesse og over i den store kunstneriske oppplevelsen.

Kort fortalt handler filmen om en-dagsrittet Paris- Roubaix, et ritt som fortsatt regnes som et av de hardeste rittene i sykkelsporten. Det foregår blant annet på mange – og lange – strekninger med gamle brosteinslagte landeveier som har ligget der siden middelalderen, og som er så dårlige at de idag er stengt for alminnelig ferdsel. Bare her ligger det en kime til mye dramatikk.

Leths måte å behandle stoffet på ligger langt fra det vi forbinder med fjernsynets sportsrereportasjer. Han er ingen journalist – han er kunstner i ordets beste forstand, og han har skapt et ubestridelig filmatisk mesterverk. Vi sakser fra Per Calums anmeldelse i det danske tidsskriftet «Kosmorama»:

«Spændende fordi Jørgen Leth disponerer sit stof så klart og overskueligt, spændende fordi han i sin speakerkommentar hele tiden er på pletten med kun de nødvendige forklaringer – når de er nødvendige. Og spændende fordi man fornemmer et menneskeligt drama i den ubønhørlige kamp for at vinde og derfor kan føle både med dem, der blot er med for at hjælpe favoritterne til sejr, og med de favoritter, der ikke kan blive vindere. Og spændende også på et æstetisk plan. Med et kæmpeopbud af fotografer har Jørgen Leth dækket sig ind, så ingen væsentlig detalje tabes og så selv en ignorant som jeg mener at fornemme i hvert fald noget af den mystiske skønhed og betagelse, som Jørgen Leth har fundet i cykelsporten. De mange

intense nærbilleder, de rolige overbliksbilleder og det helt forunderligt smukke totalbillede, hvor kameraet hæver seg højt op over de mange ryttere på vej over en bro i et grønt og skønt landskap, mens Gunner Møller Pedersens musik, en kantate for mandskor, svulmer på lydbåndet, som var det hele en del av et liturgisk forløb. Det er næsten for stærkt, men balancen holdes lige netop.

Efter denne film kender jeg cykelrytterne en lille smule, på en måde som fjernsynet endnu aldrig har givet mig mulighed for. Måske endda på en måde som tilstedeværelse ved selve cykelløbet ikke kan give, fordi filmen alene har ejet en digter, der nøgternt og dog betaget kan redegøre for detaljernes helhed.»

olep/red.

En forårsdag i helvede. Regi og manus: Jørgen Leth. Danmark 1977. Foto: Dan Holmberg + 23 til. Musikk: Gunner Møller Pedersen. Medv.: Syklistene i Paris – Roubaix 1976. Utleie: DFI. Dansk tale, utekstet. Digibeta, farger, 1 t 51 min.

Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.