Film

Film: El TOPO - Kultfilmen over alle

Høyttravende, symbolmettet og utrolig blodig spaghettiwestern

Vises tirsdag 1. oktober kl. 21.00
og torsdag 3. oktober kl. 19.00
Kr 80 ordinær
Kr 40 medlemmer
Medlemsskap kr 100
Billettsalg ved inngangen like før visning.

Alejandro Jodorowskys legendariske El Topo kan forsøksvis beskrives som en høyttravende, symbolmettet og utrolig blodig spaghettiwestern. I tillegg er det muligens den mest betydningsfulle kultfilmen som er laget. Ubehagelig ultravold pares med det smertefullt vakre – like deler pretensiøst og primalt.

En mann i svart rir gjennom ørkenen med en naken gutt foran seg i salen. Tre revolvermenn dukker opp og sier de har blitt sendt for å drepe mannen, som på sin side setter gutten forsiktig bak seg. En ensom rytter som møter revolvermenn er intet nytt i westernfilmer, men den nakne gutten er det. At en gutt og en mann rir inn i en by er heller intet nytt i westernfilmer, men at det første som møter dem er en kvinne spiddet på en fem meters påle, slaktede hester, en hel landsby massakrert og en faktisk elv av blod er det. Og det er situasjoner som disse som gir El Topo sin edge og sin uro – hele tiden ekstrem og grenseoverskridende.

Å beskrive filmens handling er ikke bare en unyttig øvelse, det er nærmest misvisende, for filmen er dypest sett to ting: lag på lag med symboler og ustanselig sjokkerende og iøynefallende bilder. Dette er hva som gjorde El Topo ikke bare til et midnattsfilm-fenomen i New York, men til en av disse legendariske tapte filmene som på grunn av rettighetskrangler var utilgjengelig i nesten 30 år. Det er ikke det at det er så velgjort eller bra i klassisk forstand, det er heller det at det er så hinsides konvensjoner at man får følelsen av at denne filmen ikke har noen grenser.

El Topo. Regi og manus: Alejandro Jodorowsky. Mexico 1971. Foto: Rafael Corkidi. Musikk: Alejandro Jodorowsky og Nacho Méndez. Medv.: Alejandro Jodorowsky, Brontis Jodorowsky, José Legarreta, Alfonso Arau, José Luis Fernández m.fl. Utleie: egen kopi. Spansk tale, engelske undertekster. Digital video, farger, 2 t 5 min.


Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.