Film

FILM: Dom over død mann, regi Jan Troell

Premiere i Bergen - kun i Cinemateket USF. Jan Troells nye film om den Torgny Segerstedt som bekjempet Hitler i skrift og tale, er sober og stilistisk fullendt.

Filmen har 9 eksklusive visninger på Cinemateket USF. Se programoversikten for dager og klokkeslett.

Billetter
Kr 80 ordinær
Kr 40 medlemmer
Medlemsskap kr 100

Billettsalg ved inngangen like før visning.

Slik Troell beskrev tragedien Hamsun i filmen Hamsun i 1996, tar han nå for seg redaktøren Torgny Segerstedt og beskriver en annen tragedie. Likheten er at de begge er basert på virkelige personer og omhandler Nazi-Tyskland.

Jan Troells nye film om den Torgny Segerstedt, som bekjempet Hitler i skrift og tale, er sober og stilistisk fullendt. Segerstedt var redaktør i Göteborgs Handels- och Sjöfartstidning fra 1917 til 1945. Han var også en av de sterkeste og tidligste stemmene som ropte ut mot Hitler. I begynnelsen hylles Segerstedt av samfunnets etablissement for sin modige stillingstagen, men når krigen bryter ut, og både Norge og Danmark blir invadert, blir Sveriges maktelite redde for Segerstedts penn og maner ham til mer moderate ordelag. Selv svenskekongen tar til orde.

Jesper Christensen er Segerstedt og Pernilla August er aviseier Forsmanns hustru og Segerstedts elskerinne. Det er særlig samspillet mellom dem som utgjør filmens kjerne. Filmen er digitalt opptatt i bredformat og presenteres i sort/hvitt, en stil som er både uvanlig og krevende i dag. Med sin bakgrunn i, og store interesse for, fotografiet har Troell alltid hatt en høy stjerne blant filmfotografer. Han står selvfølgelig selv bak kameraet, men deler arbeidet med sin mangeårige danske samarbeidspartner Mischa Gavrjusjov.

«Jag tror detta är det mest dialogrike manuskript jag har jobbat med,” sier Jan Troell. Tittelen er hentet fra Hávamál der strofe 77 lyder (i svensk oversetting): «Fä dör, fränder dö, även själv skiljes du hädan, men ett vet jag, som aldrig dör, domen över död man.» Segerstedts mest kjente uttalelse er kanskje den han ga i forbindelse med Kong Gustav V’s berømte advarsel til ham under en audiens på slottet. Der fikk han beskjed om at han kanskje skulle tenke seg om før han skrev noe. Segerstedts svar var typisk og presist: «Jag försäkrar Ers Majestät att det inte är av tanklöshet som jag skriver».

Jan Erik Holst/red.

Regi: Jan Troell.
Sverige/Norge 2012.
Manus: Klaus Rifbjerg og Jan Troell, basert på Kenne Fants «Torgny Segerstedt: en levnadsskildring».
Foto: Mischa Gavrjusjov og Jan Troell.
Medv.: Jesper Christensen, Pernilla August, Björn Granath, Ulla Skoog, Amanda Ooms, Peter Andersson m.fl.
Utleie: Nordisk film.
Svensk tale, utekstet.
DCP, s/hv, 2 t 6 min.

Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.