Film

Fim: Don Quijote - i sovjetisk tapning

En munter beretning om en bedrøvelig skikkelse

Billetter
Kr 80 ordinær
Kr 40 medlemmer
Medlemsskap kr 100

Billettsalg ved inngangen like før visning.

Vises
Søndag 18. august kl. 13.00 // tirsdag 20. august kl. 19.00 // onsdag 21. august kl. 21.00

Historien om Don Quijote har gjennom tidene blitt filmatisert i forskjellige utgaver – med vekslende hell. Allerede i 1909 ble det laget en fransk versjon. Senere har den bedrøvelige ridderskikkelsen dukket opp i alt fra Orson Welles’ fortolkning til 1970-talls musikaler. Kozintsevs film fra 1957 blir av mange ansett som den mest vellykkede filmversjonen, der det vesentlige ved Cervantes’ roman er bevart.

Hovedpersonen Don Quijote er en halvgammel adelsmann som ønsker å få noe mer ut av resten av livet sitt. Sammen med sin væpner, den jordnære, litt trege bonden Sancho Panza, reiser han ut i verden for å kjempe for ridderidealene nobelhet og rettferdighet. Don Quijote er en moralsk skikkelse; en naiv idealist, en godhetens forkjemper i en verden hvor egoismen står i høysetet. Samtidig blir han en patetisk person fordi gjerningene hans som oftest virker mot sin hensikt. Vår helt misforstår situasjonene, angriper de gode, redder skurkene og omtolker virkeligheten slik at den skal passe inn i hans anakronistiske ridderdrøm. Han ble et bilde på samtidens, og senere ettertidens, evige søken etter idealer.

Hovedrollen spilles av Nikolaj Tsjerkassov, en av de fremste teaterskuespillerne i Sovjetunionen. Gjennom sin inntrengende fortolkning av rollen greier han å få frem hele Don Quijotes vesen, både galskapen, fanatismen, trettheten – og til slutt resignasjonen.

olep

Don-Kikhot. Regi: Grigoij Kozintsev. Sovjetunionen 1957. Manus: E. Schwarz, etter Cervantes roman. Foto: Andrej Moskvin og Apollinari Dudko. Musikk: Kara Karajev. Medv.: Nikolaj Tsjerkassov, Jurij Tolubjev m.fl. Utleie: NB. 35 mm, farger, 1 t 45 min.

 

Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.