Film

Film: King Lear

Shakespeares klassiske drama om den aldrende monarkens ferd inn i galskapen er i Grigorij Kozintsevs adapsjon filtrert gjennom et kommunistisk perspektiv.

Vises torsdag 29. august kl. 13.30 // søndag 1. september kl. 13.00 // søndag 1. september kl. 21.00
Kr 80 ordinær
Kr 40 medlemmer
Medlemsskap kr 100

Billettsalg ved inngangen like før visning.

Dette medfører et økt fokus på hvordan folket sulter og lider under Kong Lears feudalistiske vanstyre. Kozintsev endrer med det noe av tyngepunktet i Shakespeares drama. Hos Kozintsev er ikke kongens makt fra Gud, men fra folket. Når det til slutt viser seg at folket er i stand til bygge opp igjen landet fra de brennende ruinene lederne etterlater seg – ledere som enten er korrupte eller har blitt forrykte – har det som i andre versjoner er majestetisk blitt folkelige. Kong Lear må gjenidentifisere seg med folket for å finne sin moralske balanse.

I hovedrollen som Kong Lear møter vi den estiske skuespilleren Jurij Jarvet, en hvithåret, tynn og senete Klaus Kinski-aktig mann, langt vekk fra de ruvende typene til Orson Wells eller Paul Scofield i filmatiseringene av «Kong Lear» fra 1965 og 1971. Jarvet spiller Lear i en usedvanlig sterk tolkning, som gir nerve til hele filmen. Den virkelige stjernen i filmen er kanskje likevel fotograf Jonas Gritsjus kamera. Det er i konstant bevegelse gjennom det spektakulære landskapet, og veksler mellom dybdefokus og full utnyttelse av bredformatet med fantastisk eleganse og gir filmene et nydelig visuelt uttrykk.

olep

King Lear. Regi: Grigorij Kozintsev. Sovjetunionen 1971. Manus: Grigorij Kozintsev, basert på Boris Pasternaks moderniserte russiske oversettelse av William Shakespeares drama. Foto: Jonas Gritsjus. Musikk: Dmitri Sjostakovitsj. Medv.: Jurij Jarvet, Elsa Radzinja, Galina Volchek, Valentina Shedrikova, Karl Sebris, Oleg Dal m.fl. Utleie: NB. Russisk tale, norske undertekster. 35 mm, s/hv, 2 t 19 min.

Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.