Film

Film: Iron Jawed Angels - kampen for stemmerett i USA

Kampen frem mot "the 19. Amendment" i grunnloven som ga alle amerikanere uansett kjønn stemmerett var både hard og brutal for sufragettene som sloss for retten.

Vises tirsdag 27. august kl. 17.30 // onsdag 28. august kl. 21.15

Kr 80 ordinær
Kr 40 medlemmer
Medlemsskap kr 100

Billettsalg ved inngangen like før visning.

Det tok sju år fra Norge innførte allmenn stemmerett før USA gjorde det samme. Ikke før i 1920 kunne amerikanske kvinner gå til stemmeurnene på lik linje med menn. Kampen frem mot «the 19. Amendment» i grunnloven som sa ga alle amerikanere uansett kjønn stemmerett var både hard og brutal for sufragettene som sloss for retten.

I fjernsynsfilmen Iron Jawed Angels har tyske Katja von Garnier tatt utgangspunkt i sufragetten Alice Paul, som i 1916 brøt ut av den etablerte kvinnebevegelsen og stiftet National Woman’s Party (NWP). NWP tok i bruk mer aksjonsrettede metoder for å få oppmerksomhet for saken, slik Paul hadde sett blitt gjort i Storbritannia under sitt opphold der noen år tidligere. NWP var eksempelvis de første som startet med faste demonstrasjoner utenfor gjerdene til de hvite hus, og etter flere måneder med demonstrasjoner endte det med at Paul og en rekke andre medlemmer av NWP i 1917 ble arrestert og idømt lange fengselstraffer.

Von Garnier gir oss en rimelig historisk korrekt fremstilling av hvordan Alice Paul for mindre enn hundre år siden sto rakrygget gjennom trakassering, sultestreiker, fengsling på politisk grunnlag, isolering, tvangsforing og brutal politivold for å få gjennom en grunnlovsendring for noe mange i dag ser på som en selvfølge – stemmerett for alle.

olep

Regi: Katja von Garnier. USA 2004. Manus: Sally Robinson, Jennifer Friedes, Eugenia Bostwick-Singer og Raymond Singer. Foto: Robbie Greenberg. Musikk: Reinhold Heil og Johnny Klimek. Medv.: Hilary Swank, Margo Martindale, Anjelica Huston, Frances O’Conner, Molly Parker, Patrick Dempsey, Julia Ormond m.fl. Engelsk tale, utekstet. Digital kopi, farger, 2 t 3 min.

Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.