Film

Film: Hamlet - i 70mm Sovscope

Å være eller å ikke være i scope-format

Billetter
Kr 80 ordinær
Kr 40 medlemmer
Medlemsskap kr 100

Billettsalg ved inngangen like før visning.

Vises søndag 25. august kl. 13.00 + kl. 21.00 // torsdag 22. august kl. 18.30 

Grigorij Kozintsev var opptatt av hvordan Shakespeares ”Hamlet” kunne tolkes i lys av sin egen tid. Da han omsider startet filmatiseringen av stykket, etter mange års studier, ønsket han å uttrykke en ny og aktuell tolkning av dramateksten. Det som først og fremst kjennetegner Kozintsevs versjon er den økte vektleggingen av de politiske og historiske tema i dramaet.

Kozintsevs Hamleter skutt på 70 mm, i såkalt Sovscope. Dette muliggjør fremstillingen av vidstrakte horisonter, store folkeforsamlinger, danser og prosesjoner. Det varieres mellom nærbilder som isolerer og fanger opp motivene, og ekstreme avstandsbilder som for eksempel setter en karakter i kontrast til horisonten eller det mektige slottet.

I følge Kozintsev må en ved filmatisering av Shakespeare skifte tyngdepunktet fra det talte ord og over til det visuelle. Hver gang det visuelle bildet kan uttrykke mer enn hva en trofast bruk av teksten ville resultert i, avviker filmen fra teksten. Ellers tjener bildene til å forsterke ordene, og gir dem en utvidet dimensjon.

Kozintsevs versjon av Hamlet er drastisk forkortet i forhold til dramateksten. I tillegg til tre scener som er kuttet i sin helhet, fordi de tar oppmerksomheten bort fra det politiske temaet, er store deler av dialogen utelatt. Kozintsevs versjon fremstår derfor mer som et visuelt dikt basert på Shakespeares poetiske bilder, enn en teksttro filmatisering.

olep/red.

Gamlet. Regi: Grigorij Kozintsev. Sovjetunionen 1964. Manus: Grigorij Kozintsev og Boris Pasternak, etter et stykke av William Shakespeare. Foto: Jonas Gritsius. Musikk: Dimitri Shostakovich. Medv.: Innokenti Smuktunovsky, Mikhail Nazvanov, Elze Radzinya, Yuri Tolubeyev, Anastasiya Vertinskaya m.fl. Utleie: NB. 35 mm, s/hv, 2 t 30 min.

Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.