Utstilling

Bergen Assembly: Institute of zoopolitics

Jan Peter Hammer: Tilikum. Video, 50 min. Vises til 27. oktober

Åpent kl. 11 - 17 hver dag, unntatt mandag.
Fri adgang.

NB: Kveldsåpent fredag og lørdag til kl 20.00. Søndag 27. oktober åpent kl. 17.00.

Fortellingen i Jan Peter Hammers film Tilikum (2013) begynner den 24. februar 2010 med en nødtelefon. Noen sekunder etter å ha avsluttet en forestilling i Sea World i Orlando, Florida, ble den førti år gamle treneren Dawn Brancheau trukket under vann, druknet og slitt i filler av hann-spekkhoggeren Tilikum.

Det ble senere kjent at Brancheau var Tilikums tredje offer. Spekkhoggeren hadde tidligere tatt livet av en annen trener, som gled og falt ned i bassenget, samt en besøkende, sistnevnte under ukjente omstendigheter.

Hammer ble fascinert av denne historien (og etterlivet den fikk i media), og begynte å undersøke hendelsen. Han fant nye opplysninger om det underholdningsindustrielle komplekset som Sea World er en del av. Han oppdaget et bisarrt nettverk av forbindelser mellom de første "oseaniske" underholdningsparkene og militær forskning utført under den kalde krigen – forbindelser med dystre kryssreferanser til den skremmende utviklingen av teknikker for sansedeprivasjon, fatale eksperimenter med delfiner, forskere som gikk på LSD og vanvittige drømmer om kommunikasjon mellom arter - og hva alt dette faktisk hadde med romkappløpet å gjøre.

Jan Peter Hammer (f. 1970) bor og arbeider i Berlin.

2 Jan Peter Hammer, Tilikum, 2013. HD video, farge, lyd, ca. 50 minutter. Co-produsert av Bergen Assembly 2013. 

Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.