Film

FILM: Stanley Kubricks FEAR AND DESIRE + tre tidlige kortfilmer

Ryktene sier at Kubrick tok så stor avstand fra sin første spillefilm Fear and Desire at han prøvde å konfiskere alle kopier av filmen for å holde dem unna kinoer.

Antakelig hadde fornektelsen noe å gjøre med hans latterlig høye grad av perfeksjonisme, for denne filmen er et relativt lovende stykke arbeid. Det er en allegorisk fortelling, lagt til et ukjent land i en ukjent tid, om en gruppe soldater skutt ned bak fiendens linjer. Slik tilfellet er med svært mange debutfilmer synes ambisjonene å nå høyere en utførelsen. Den har et tungsinn og en voiceover som kan være hard å svelge i dag, men den har også en voldsom desperasjon som absolutt har noe ved seg.

Om man ser Fear and Desire i lys av hva som senere skulle komme fra Kubricks hånd, er det interessant at noen av hans mest gjennomgående tema også er til stede her: Mennesker som oppfører seg som maskiner kommer på et eller annet tidspunkt til å trø forkjært og tippe over, og mennesket er et vesen hvis dyriskhet kun så vidt holdes i sjakk av skjøre sosiale konstruksjoner.

Ikke forvent et glemt-mesterverk-øyeblikk, men for de som vil komplettere sine Kubrick-opplevelser er det obligatorisk oppmøte.

Forfilm 1: DAY OF THE FIGHT
USA 1951. Digital video, s/hv, 12 min.
Den beste av Kuricks kortfilmer. Day of the Fight handler om en bokser som forbereder seg til kamp. Den er basert på billedserien ”Prizefighter” Kubrick gjorde for Look Magazine i 1949. Den er også en åpenbar forløper til Killer’s Kiss (1955) hvor boksing er sentralt, og inneholder noen scener nesten identiske med boksescenene i denne filmen.

Forfilm 2: FLYING PADRE
USA 1951. Digital video, s/hv, 8 min.
En dokumentar om den katolske presten Fred Stadmueller som har et sogn i New Mexico så stort at han må fly for å spre håp og glede.

Forfilm 3: THE SEAFARERS
USA 1953. Digital video, s/hv, 30 min.
The Seafarers er en oppdragsfilm Kubrick gjorde for Seafarers International Union. Det er hans første fargefilm, men er ellers høyst ordinær. Men for Kubrick-komplettister må den selvsagt vises.

Regi og foto: Stanley Kubrick. USA 1953. Manus: Howard Sackler. Musikk: Gerald Fried. Medv.: Frank Silvera, Kenneth Harp, Paul Mazursky, Stephen Coit, Virginia Leith. Utleie: egen kopi. Engelsk tale, utekstet. Digital video, s/hv, 1 t 1 min.

Billetter
Kr 80 ordinær
Kr 40 medlem
Medlemsskap kr 100

Billetter selges ved inngangen like før visning.


Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.