Film

FILM: THX 1138 - George Lucas 1970

Are you now or have you ever been? Dette er George Lucas' spillefilmdebut, etterhvert med stigende kultstatus.

Billetter
Kr 80 ordinær
Kr 40 medlemmer
Medlemsskap kr 100

Billettsalg ved inngangen like før visning.


Filmen er en forlenget utgave av den 15 minutter lange kortfilmen
Electronic Labyrinth THX 1138 4EB (se omtale under) som han laget da han var filmstudent ved UCLA. THX 1138 fikk bare lunken mottakelse da den ble lansert i 1970, men har siden sakte, men sikkert nærmet seg kultstatus.

Det som gjør THX 1138 severdig er ikke først og fremst plotet, men det særegne filmatiske uttrykket. Lucas kaster tilskueren ut i et kompromissløst univers

og lar oss se og høre det: ansiktene, øynene, de skal- lete hodene, de blendende hvite korridorene med de elektriske summende lydene, strømmen av mekaniske ordrer over høyttaleranleggene, de tomme blikkene og muzaken.

THX 1138, eller Thex, lever i et teknologisert, under- jordisk samfunn som likevel er avhengig av menneske- lig arbeidskraft. Thex tilhører en arbeiderklasse som utfører tilsynelatende meningsløse arbeidsoppgaver under intens overvåking. Menneskelige følelser er så

effektivt undertrykket takket være daglige inntak av beroligende midler, at seksuell aktivitet nærmest er opphørt og dessuten forbudt. Arten opprettholdes ved at den neste generasjonen dyrkes frem i egne laborato- rier. På grunn av strenge renslighetskrav er både voksne og barn barbert på hodet, og korridorer og oppholds- rom er antiseptisk hvite. Thex er outsideren som bryter ut av konformiteten etter å ha oppdaget seksualiteten sammen med sin elskede LUH.

THX 1138 har en svært minimalistisk stil, hvor geometriske former innhyllet i hvitt gjennomføres som et estetisk prinsipp i hele filmen. Effekten er slående, både stilmessig og tematisk: Mangelen på kontraster gjør det umulig å orientere seg, og Thex befinner seg i en tilstand av tomhet, der hans innarbeidede respekt overfor Staten hindrer ham i å bryte ut.

Forfilm: ELECTRONIC LABYRINTH THX 1138 4EB
USA 1967. Digital video, farger, 15 min.
Som de fleste studentfilmer er George Lucas sin preget av en filmskaper som prøver seg frem. Den er rå i uttrykket, har ingen dialog og befinner seg i genselandet mellom kunstfilm og klassisk science fiction med storebror-ser-deg-tema. Lucas vant en studentfilmkonkurranse med denne filmen, og ble under takketalen sporenstreks tilbudt å lage en spille- film for Warner Bros. Så hvem vet, uten denne filmen, kanskje ingen Star Wars.

red./sw 


THX 1138.

Regi: George Lucas. USA 1970.
Manus: George Lucas og Walter Murch. Foto: Albert Kihn og Dave Meyers. Musikk: Lalo Schifrin. Medv.: Robert Duvall, Donald Pleasence, Maggie McOmie, Don Pedro Colley m.fl. Engelsk tale, utekstet. Digital video, farger, 1 t 35 min. (Programmets totale lengde 1 t 50 min.) 

 

Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.