Film

Film: Liv - Pål Løkkeberg, 1967

I serien utilgjengelig norsk filmarv: Fransk bølge ble til norsk bølge! Med denne filmen ble Løkkeberg en insirasjonskilde for en hel generasjons filmskapere.

Vi følger hovedpersonen Liv i en dag i hennes, vel… liv. Det er ingen vanlig dag, det er en oppbruddsdag. Liv gjør opp med sin far, sin forlovede, sin jobb, og må finne seg ny leilighet; Liv gjør opp med livet sitt. Hun er en ung fotomodell som yrer av livsglede; et naturmenneske som undrer og gleder seg over små ting og øyeblikk. Mennene hun omgås er imidlertid hennes motsetninger. De er fornuftsmennesker, og filmens andre kvinner er sugd opp av den tilkneppede, mannsdominerte og beherskede fornuftstilværelsen.

Liv var en slags programerklæring fra Pål Løkkeberg, mannen som kom til å bli en inspirasjonskilde for en hel generasjon nye norske filmarbeidere. Her overførte han for alvor den franske nye bølgens djerve ideer til den norske spillefilmen. Her finnes Godards sjonglering mellom det hverdagslige og det alvorlige, den rastløse vandringen omkring i byen, den spontane filmstilen og den ironiske filmleken. Filmens stil passer godt til den unge Livs åpne forhold til livet.

Om anmelderne var begeistret for Løchens modernistiske eksperiment Jakten i 1959, var det tilløp til panegyri da herr og fru Løkkeberg presenterte sin filmmodernisme. Aftenposten: «Er det mulig? Er det virkelig skjedd? Er norsk spillefilm endelig løftet ut av det konvensjonelle, provinsielt uengasjerende og klisjemessige? Sjelden – om noensinne – har vi opplevd filmmediet så artistisk og riktig anvendt som Pål Løkkeberg gjør det i Liv.»

olep/red.

Regi: Pål Løkkeberg. Norge 1967. Manus: Pål Løkkeberg, Vibeke Løkkeberg og Sverre Udnæs. Foto: Odd Geir Sæther og Halvor Næss. Musikk: Ben Webster og The Pussycats. Medv.: Vibeke Løkkeberg, Per Theodor Haugen, Bente Børsum, Helen Brinchmann m.fl. Utleie: NB. 35 mm, s/hv, 1 t 28 min.

Filmen er én av fem filmer i Cinematekets serie "Utilgjengelig norsk filmarv". Dette er filmer som ikke er mulig å anskaffe i digitalformat og som kun kan vises på kino i originalformat. De andre filmene er Himmel og helvete, Arven, Kronprinsen og Eggs.

Billetter
Kr 80 ordinær
Kr 40 medlem
Medlemsskap kr 100

Billetter selges ved inngangen like før visning.


Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.