Film

Film: Kronprinsen - Pål Bang-Hansen, 1979

I serien utilgjengelig norsk filmarv: Om politikk, skandale og sannhet. I politikken slipper en ikke unna. Pål Bang-Hansens siste og beste film.

Billetter
kr 80 ordinær
kr 40 medlem
medlemsskap kr 100
Billetter selges ved inngangen til kinosalen like før visning.

Den unge studenten Roar blir leder i en partipolitisk ungdomsorganisasjon, mistenkelig likt AUF. Snart oppdager han at organisasjonen gjennom en årrekke har mottatt penger fra CIA. Når dette lekkes til pressen er den politiske skandalen et faktum, og Roar må velge om han skal fortelle sannheten og dermed dra med seg forgjengere som nå har sentrale verv også i regjeringen, eller ta på seg skylda alene og dermed redde partiet?    

Kronprinsen ikke er noen blåkopi av AUFs historie, men er basert på virkelige hendelser i ungdomspartiet på tampen av 1960-tallet. Filmens Roar er basert på den begavede ungdomspolitikeren Ola Teigen, som skulle bli Aps neste leder. Som leder av AUF ble han ufrivillig viklet inn i CIA-avsløringene, og saken ble så ubehagelig at han valgte å ta sitt eget liv.

Pål Bang-Hansen debuterte som spillefilmregissør med Skrift i sne (1966) som ble plukket ut til filmfestivalen i Berlin i selskap med Jean-Luc Godard. I perioden 1966 til 1979 regisserte han seks filmer. Kronprinsen ble hans siste film, og regnes av mange som hans beste. Til tross for at den av norske filmkritikere ble kåret til årets beste film i 1979, fikk dessverre aldri Bang-Hansen igjen støtte fra de statlige støtteordninger - den gang behandlet og bevilget direkte fra kulturdepartementet - for å lage flere filmer. Og det til tross for flere søknader. Hvorfor kan man bare spekulere i.

olep.

Filmen er én av fem filmer i Cinematekets serie "Utilgjengelig norsk filmarv".  Dette er filmer som ikke er mulig å anskaffe i digitalformat og som kun kan vises på kino i originalformat. De andre filmene er Himmel og helvete, Arven, Liv og Eggs.

Kronprinsen. Regi: Pål Bang-Hansen. Norge 1979. Manus: Pål Bang-Hansen, etter en idé av Bjørn Gunnar Olsen. Foto: Bjørn Jegerstedt. Musikk: Sigmund Groven og Vårsøg. Medv.: Bjørn Sundquist, Reidun Nortvedt, Trini Lund, Bjørn Floberg, Lars Jacob Krogh m.fl. Utleie: NB. 35 mm, farger, 1 t 35 min.

 

Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.