Film

FILM: Himmel og helvete, om hasj i Oslo 1969

I serien utilgjengelig norsk filmarv: Null kunstnerisk kvalitet, slett filmarbeid, platt og overfladisk - altså en ekte herlig kalkunfilm om farene ved narkotikabruk.

Året er 1969 og vi befinner oss i Oslo. Vi møter kjæresteparet Eva og Arne, to veloppdragne og pene gymnasiaster fra ressurssterke hjem. I gymnasiesamfunnet overværer de en psykologs foredrag om hasjens velsignelser, og like etter prøver det unge paret av ren nysgjerrighet stoffet i et selskap – og får lyst på mer. Denne lysten fører våre venner til et narkotikamiljø i en klubb, hvor Eva blir utnyttet av en bebartet utlending med springkniv; sydlendingen Zatek spilt av den meget nordlig utseende Per Tofte. Under en razzia i en narkotikabule blir Eva og Arne funnet, og legges inn til kur. De bryter behandlingen og drar til København hvor de havner i langhåret selskap og frastjeles pengene, hvoretter Eva må trekke ut på gatene for at de skal kunne kjøpe dop. Evas mor har i mellomtiden fått sjokk og er innlagt på psykiatrisk klinikk, og faren har drept psykologen.

Samtidens kritikere fant stort sett Himmel og helvete svakt regissert, overfladisk og helt blottet for kunstnerisk verdi. De tok imidlertid budskapet meget seriøst. Filmens mangel på kvalitet, regissørens alvorlige røst og den usannsynlige og overdrevne historien, danner i seg selv det perfekte grunnlaget for en ekte «kalkun». At historien i tillegg blir mer vanvittig – og utdatert – for hver gang man ser filmen, har gitt Himmel og helvete kultstatus i ulike miljøer i Norge.

olep/red.

Filmen er én av fem filmer i Cinematekets serie "Utilgjengelig norsk filmarv".  Dette er filmer som ikke er mulig å anskaffe i digitalformat og som kun kan vises på kino i originalformat. De andre filmene er Himmel og helvete, Arven, Kronprinsen og Eggs.

Himmel og helvete. Regi: Øyvind Vennerød. Norge 1969. Manus: Victor Borg og Øyvind Vennerød. Foto: Ragnar Sørensen. Musikk: Egil Monn-Iversen. Medv.: Sigrid Huun, Lillebjørn Nilsen, Georg Richter, Randi Borch, Arne Aas m.fl. Utleie: NB. 35 mm, farger, 1 t 34 min.

Billetter
Kr 80 ordinær
Kr 40 medlem
Medlemsskap kr 100

Billetter selges ved inngangen like før visning.


Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.