Film

Film: Eggs - Bent Hamer, 1995

I serien utilgjengelig norsk filmarv: Eggs er til tider en absurd snodig film om Far og Moe som lever sammen i monoton harmoni. Men en dag banker en svenske på døren.

Billetter
kr 80 ordinær
kr 40 medlem
medlemsskap kr 100
Billetter selges ved inngangen like før visning.

Bent Hamer er kan hende den mest stilsikre regissøren vi har i landet, og vi refererer her til alt fra kamerabruk til mønstrene på kjøkkengardinene.Eggs er til tider en absurd snodighet av en film, samtidig som den realistiske grunntonen skaper nærhet til sine to protagonister.

Far og Moe er to eldre brødre som sammen lever sine liv i monoton harmoni. Foruten Fars mopedtur over grensen til Småland under krigen – en tur som høylytt forties – har de bodd sammen hele sitt liv. De har sine faste rutiner og ansvarsområder og lever et trygt liv med sentrum i samme univers. Tilværelsen rystes sammen i like deler Eraserhead (1978) og «Tore på sporet» da Fars ukjente, svenske sønn banker på døra.

Hamer laget filmen uten store statlige tilskudd, og utenfor det etablerte filmmiljøet, for den ringe sum av 4,5 millioner kroner. Hamer mener selv at filmen tjente på dette enkle utgangspunktet. Han ville at filmen skulle ha et autentisk preg: ”ærlig og ryddig i forhold til sin lille historie, som er langt fra det manierte og jålete.” Han konstaterer dermed det geniale i denne flotte historien om de to eldre brødrene. Det bisarre og det trivielle kolliderer i plottet, og billedspråket er statisk, nesten uten kamerakjøringer. Det er dialogen som drar handlingen; den nøye tilmålte dialogen som beskriver personene og deres miljø – alt innenfor husets vegger og vinduer.

olep/red.

Filmen er én av fem filmer i Cinematekets serie "Utilgjengelig norsk filmarv".  Dette er filmer som ikke er mulig å anskaffe i digitalformat og som kun kan vises på kino i originalformat. De andre filmene er Himmel og helvete, Arven, Liv og Kronprinsen.

Regi og manus: Bent Hamer. Norge 1995. Foto: Erik Poppe. Musikk: Fläskkvartetten. Medv.: Sverre Hansen, Kjell Stormoen, Leif Andrée, Juni Dahr m.fl. Utleie: NB. 35 mm, farger, 1 t 26 min.

Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.