Film

Film: På vei mot livet - Franqois Truffaut

Filmen som ble den nye franske bølgens gjennombrudd i 1959

Les 400 coups. Regi: François Truffaut, Frankrike, 1959. Manus: François Truffaut. Foto: Henri Decaë. Musikk: Jean Constantin. Medv: Jean-Pierre Léaud, Claire Maurier, Albert Rémy, Patrick Auffrey, Robert Beauvais. Fransk tale, norske undetekster. 35mm, s/hv, 1 t 14 min.

På vei mot livet
Vennene Antoine og Rene skulker skolen og tilbringer dagen med å gå rundt i byen. På gaten oppdager de Antoines mor i armene på en fremmed mann. Faren har mistanke om morens affære. I konflikten mellom foreldrene blir Antoine den største taperen.

Til tross for at På vei mot livet har et alvorlig tema, er tonen i filmen lett og lekende. Truffaut lar seg inspirere av sine barndomsminner uten å bli altfor nostalgisk. Henri Decaë viser seg som en fotograf som til fulle klarer å utnytte autentiske opptaksplasser og enkel teknologi. Kamera er ekstremt rørlig når Antoine ferdes fritt i byen, i kontrast til de scenene som foregår i klasserommet eller i hjemmet som er svært statisk filmet.

Truffaut viser glimrende evner som skuespillerinstruktør, og skal ha mye av æren for den unge Jean-Pierre Léauds prestasjoner i rollen som Antoine. Léaud ble videre en viktig samarbeidspartner for Truffaut. Historien om Antoine ble til en filmsyklus. Hele fem av regissørens filmer er viet den unge mannens oppvekst, alle med Jean-Pierre Léaud i hovedrollen.

På vei mot livet
er kanskje den bølgefilmen som ligger tettest opp til André Bazins ideer om den realistiske filmen. Bazin hadde vært en læremester og en farsfigur for Truffaut. Filmen er da også dedisert til Bazin, som døde samme dag som innspillingen startet.

red./olep

Billetter
Kr 80 ordinær
Kr 40 medlem
Medlemsskap kr 100

Billetter selges ved inngangen like før visning.


Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.