Film

Film: Andrej Tarkovskij - Speil

Speil er Andrej Tarkovskijs selvbiografiske verk - et vitnesbyrd om den barndommen og oppveksten som formet ham.

Zerkalo. Regi: Andrej Tarkovskij, Sovjetunionen, 1974. Manus: Andrej Tarkovskij og Aleksandr Misjarin. Foto: Georgij Rerberg. Musikk: Eduard Artemjev. Medv: Margarita Terekhova, Filip Jankovskij, Ignat Daniltsev, Anatolij Solonitsjin m.fl. Russisk tale, norske undertekster. 35mm, s/hv og farger, 1 t 46 min.

Speil
Speil er Andrej Tarkovskijs selvbiografiske verk - et vitnesbyrd om den barndommen og oppveksten som formet ham. Ikke i den forstand at den forteller historien om hans liv; om det får vi vite svært lite. Snarere holder han, ut fra sine dypt personlige opplevelser og minner, frem speilets refleksjoner til vår beskuelse: Kan dere se det jeg ser? Kan dere oppleve det jeg opplever? Eller kanskje rettere: Kan dere se? Kan dere oppleve? Det som er bortenfor det personlige, innenfor det personlige, det som er felles for oss alle som mennesker.

Speil er som en intrikat mosaikk av scener fra fortiden og nåtiden til den sentrale skikkelsen Aleksej, en Moskva-intellektuell. Han minnes sin barndom både før, under og etter krigen, sitt forhold til moren og til farens sjeldne, tilfeldige besøk. Aleksejs forhold til kona er brutt, og de er involvert i en bitter diskusjon om deres sønn. Barnet som en gang ble oppdratt av sin enslige mor, er selv blitt til en far som overlater sitt barn til kvinnen han har brutt med. Innvevd i filmens subjektive fiksjon presenterer Tarkovskij dokumentariske scener – hendelser som har vært dramatiske eller vesentlige for det russiske folk. Slik gir han filmen et videre perspektiv enn det rent private.

red./olep

Billetter
Kr 80 ordinær
Kr 40 medlem
Medlemsskap kr 100

Billetter selges ved inngangen like før visning.

Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.