Film

Film: Syv Samuraier

Legendariske kampscener og effektiv dramatikk fra regissør Akira Kurosawa i 1954

Scichinin no Samurai. Regi: Akira Kurosawa, Japan, 1954. Manus: Akira Kurosawa, Shinobu Hashimoto og Hideo Oguni. Foto: Asaichi Nakai. Musikk: Fumio Hayasaka. Medv: Toshiro Mifune, Takashi Shimura, Kuninori Kodo, Yoshio Inaba m.fl. Japansk tale, engelske undertekster. Digital kopi, s/hv, 3 t 27 min.

Syv samuraier
Japan har alltid vært et rigid klassesamfunn, men handlingen i Syv samuraier er lagt til en overgangstid da klassemønsteret er i ferd med å endre seg. Dette skjedde på 1600-tallet, en periode som ble kalt "de stridende staters tid",  preget av borgerkrig og oppløsning. De militære herskerne hadde mistet fotfestet, og utallige føydalherrer kjempet om makten. Mens noen utvidet sine områder, ble andre fratatt alt de hadde. Et resultat av dette var at mange samuraier, som inntil da hadde holdt oppsyn med herrens land og beboere, ble fratatt sine oppgaver. Det oppstod en ny gruppe herreløse samuraier, som livnærte seg som leiesoldater. Det er slike herreløse krigerne vi møter i Syv samuraier. De går i spissen for å forsvare en landsby som jevnlig plyndres av banditter.

Kampscenene i filmen er blitt legendariske. Ved bruk av telelinser, flere kameraer og hurtig klipping, fikk Kurosawa frem en bevegelighet og dramatikk som var særdeles effektiv, enestående og nyskapende for sin tid. Alt dette uten å ty til bloddryppende sjokkeffekter. Gjennom hele filmen benyttes dypfokus og nærbilder, noe som gir den en atmosfære av intimitet, fortrolighet og ekthet.

Syv samuraier kom i en amerikansk versjon seks år senere. John Sturges De syv uovervinnelige(1960) ble også svært godt mottatt. Dette vitner om Kurosawas tilgjengelighet for et vestlig publikum og om hans betydning som forbilde for andre regissører.

red./olep

Billetter
Kr 80 ordinær
Kr 40 medlem
Medlemsskap kr 100

Billetter selges ved inngangen like før visning.


Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.