Film

Film: Ondskapens hotell - US Theatrical Cut

Cinemateket relanserer Ondskapens hotell på kino, og denne gang vises originalversjonen, en begivenhet som aldri før har funnet sted i Norge. Filmen som her vises ble lansert på kino i USA, mens Kubrick kuttet rundt 25 minutter før lansering i Europa.

The Shining (US Theatrical Cut). Regi: Stanley Kubrick, Storbritannia, 1980. Manus: Stanley Kubrick og Diane Johnson, etter en roman av Stephen King. Foto: John Alcott. Musikk: Bela Bartok. Medv: Jack Nicholson, Shelley Duvall, Danny Lloyd, Barry Nelson m.fl. Engelsk tale, utekstet. DCP, farger, 2 t 24 min.

Ondskapens hotell
Vi relanserer Ondskapens hotell på kino, og denne gang viser vi originalversjonen, en begivenhet som aldri før har funnet sted i Norge. Filmen vi nå viser ble lansert på kino i USA, mens Kubrick kuttet rundt 25 minutter før lansering i Europa. Kubrick var notorisk berømt for ikke å kunne gi slipp på filmene sine, og den europeiske versjonen er et resultat av nettopp dette. Det er en ganske annerledes film som trer frem i originalen. Blant annet endres Shelley Duvalls personlighet ganske mye i de to filmene. Fra å være en nervøs, men kompetent mor i Europa-versjonen, er hun her nærmest en neglisjerende mor, noe som gjør hele filmens familiedynamikk mye mer interessant.

Med en roman av grøssermesteren Stephen King som litterært forelegg, har Stanley Kubrick med Ondskapens hotell skapt en klassiker innen den moderne skrekkfilmen. Handlingen er lagt til et sted høyt oppe i Rocky Mountains, der Jack Torrance har tatt med seg kone og barn for å jobbe som vaktmester på det avsidesliggende The Overlook Hotel i vintermånedene. En tidligere vaktmester taklet ikke isolasjonen og endte med å utslette hele sin familie på hotellet. Men Jack ser fram til jobben som en fin anledning til endelig å få skrevet den romanen han har hatt i magen så lenge. Han reiser av gårde med kona og den lille sønnen, og når vinteren kommer gjør en snøstorm familien totalt avstengt fra omverdenen.

Handlingen i Kubricks hypnotiske og svimlende klaustrofobiske skrekkfilm beveger seg et sted i grenselandet mellom drøm og virkelighet. Kubricks visualisering av Jacks akselererende vanvidd uttrykkes gjennom et fantastisk foto: Kameraet glir silkemykt gjennom hotellets endeløse, identiske korridorer, enorme kjøkken og overdådige ballsaler. Her blir menneskene små, og sinnet får rom til å gå sine egen veier. Jack Nicholson gjør en storslagen rolleprestasjon som Jack Torrance, der han gradvis mister kontrollen over seg selv. Så ikonisk er faktisk Nicholsons rolletolkning at den har en tendens til å overskygge alle de andre kvalitetene denne filmen innehar. Ondskapens hotell er, som alltid hos Kubrick, gjennomarbeidet til minste detalj. Hele filmen er preget av en nesten klinisk presisjon i alt fra den sakte oppbyggingen til det dramatiske klimakset. Som en Hitchcock synes Kubrick å nyte hvert sekund av vissheten om at han holder publikum i et jerngrep.

sw/red.

Billetter
Kr 80 ordinær
Kr 40 medlem
Medlemsskap kr 100

Billetter selges ved inngangen like før visning.


Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.