Film

Film: Late Spring

Filmen er en kommentar på det tradisjonelle synet på kvinnerollen og ekteskap i Japan. Noriko er 27 år gammel og bor fremdeles sammen med sin far. Alle mener at hun snart må gifte seg, da en kvinne ikke er komplett som ugift.

Banshun. Regi: Yasujiro Ozu, Japan, 1949. Manus: Yasujiro Ozu. Foto: Yuharu Atsuta. Musikk: Senji Ito. Medv: Chishu Ryu, Setsuko Hara, Yumeji Tsukioka, Haruko Sugimura, Hohi Aoki, Junya Usami, Kuniko Miyake, Masao Mishima m.fl. Japansk tale, engelske undertekster. Digital kopi, s/hv, 1 t 48 min.

Late Spring
Late Spring er en kommentar på det tradisjonelle synet på kvinnerollen og ekteskap i Japan. Noriko er 27 år gammel og bor fremdeles sammen med sin far, som er enkemann. Alle rundt henne mener at hun snart må gifte seg, da en kvinne ikke er komplett som ugift. Selv trives hun utmerket med å bo sammen med sin gamle far, og vil helst fortsette med det.

Etter andre verdenskrig utviklet regissør Ozu et høyst personlig filmspråk. Gjennom innovativ bruk av filmens fortelleelementer søkte han å kvitte seg med all form for drama i filmene, slik at karakterenes personlighet skulle kunne utvikle seg uhindret. Dette gjorde han gjennom flere uvanlige grep. Blant annet bryter han den etablerte shot/reverse shot-teknikken ved å erstatte det med et system der skuespilleren ser direkte inn i kamera når han snakker med sin motspiller, i stedet for at vi ser over den ene skuespillerens skulder. Påfallende er også hans nesten konsekvente bruk av undervinklet kamera. Ved å plassere kamera rundt en halv meter over bakken havner tilskueren i en synsvinkel som symboliserer ærefrykt, eller ærbødighet – en undersåtts posisjon som ser opp på karakterene.

Under innspilling komponerte Ozu først de scenografiske elementene slik at rommet var i estetisk balanse. Deretter instruerte han skuespillerne. Om skuespillernes bevegelser rundt i spillerommet medførte ubalanse i bildekomposisjonen, kunne han flytte på ting et par centimeter hit eller dit slik at bildet gjenfant balansen. Han ignorerte med dette diskontinuitet i bildet med fullt overlegg - estetisk balanse ble satt høyere enn dramatisk kontinuitet.

olep

Billetter
Kr 80 ordinær
Kr 40 medlem
Medlemsskap kr 100

Billetter selges ved inngangen like før visning.


Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.