Film

Film: Dostojevskijs Skriftemålet

Denne filmatiseringen er lagt strengt opp til Dostojevskijs originale historie i novellen "Den fryktsomme", både i innhold og replikker.

Krotkaja. Regi: Aleksandr Borisov, Sovjetunionen, 1962. Manus: Aleksandr Borisov og Akiba Golburt, etter Fjodor Dostojevskijs novelle . Foto: Dmitrij Meskhiev. Musikk: Lyutsian Prigoshin. Medv: Lyutsian Prigoshin. 35mm, s/hv, 1 t 12 min.

Skriftemålet
Pantelåneren er en kjent figur i Dostojevskijs litterære univers. Til pantelåneren kommer de ulykkelige, de som nærmest på forhånd har tapt, og løsningen de finner i å pantsette ting viser seg nesten alltid å bringe dem enda nærmere avgrunnen.

I Dostojevskijs novelle "Den Fryktsomme" finner vi nettopp denne problemstillingen. Hovedpersonen, en liten pike i St. Petersburg, kommer med jevne mellomrom innom den lokale pantelåneren med smykker og andre små ting hun vil pantsette. Pantelåneren får høre hennes sørgelige historie: Piken er
foreldreløs og bor hos sine to tanter, som lar henne jobbe fra morgen til kveld. De har planer om å gifte bort piken til en rik kjøpmann, noe hun alldeles ikke vil. For å unnslippe tantene og kjøpmannen, rykker hun inn annonser i avisen hvor hun tilbyr seg å være guvernante. Men ingen svarer på annonsene, og for å få penger til å trykke dem må hun pantsette flere og flere ting. Pantelåneren forstår det desperate i situasjonen og tilbyr piken et giftemål. Med håp om at hennes tilværelse vil forbedre seg sier hun ja, men giftemålet viser seg å være er en dårlig løsning.

Hovedrollene i Skriftemålet innehas av to store sovjetiske skuespillere, Iya Savina og Andrei Popov. De gjør en glimrende prestasjon i et drama som hovedsakelig utspiller seg på det psykologiske og mellommenneskelige plan. Filmatiseringen er lagt meget strengt opp til Dostojevskijs originale historie, både i innhold og replikker - og hans lille fortelling har alene nok spenning og konflikter i seg til å lage en hel spillefilm.

Jan Langlo/CiO/red.

Billetter
Kr 80 ordinær
Kr 40 medlem
Medlemsskap kr 100

Billetter selges ved inngangen like før visning.
Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.