Film

Film: Dostojevskijs Idioten

Pyrjevs Idioten følger handlingen i Dostojevskijs berømte roman nøye. Noen små endringer er imidlertid gjort: Karakterenes motiver og hensikter er mer rendyrkede, og de mer subtile konfliktlinjene er tonet ned.

Nastasia Filippovna. Regi: Ivan Pyrjev, Sovjetunionen, 1957. Manus: Ivan Pyrjev, etter Fjodor Dostojevskijs roman. Foto: Valentin Pavlov. Musikk: Nikolai Krjukov. Medv: Jurij Jakovlev, Julia Borisova, Nikita Podgornij, Leonid Parkhomenko m.fl. Russisk tale, norske undertekster. 35mm, farger, 2 t 2 min.

Idioten
Fyrst Mysjkin er på vei tilbake til St. Petersburg etter et lengre sykdomsopphold i Sveits. På toget møter han kjøpmann Ragozhin. Gjennom ham treffer han Nastasia Filippovna. Mysjkin fatter interesse for denne overmåte vakre kvinnen, og han er ikke alene om det. Snart er spillet om hennes gunst i gang.

Pyrjevs Idioten følger handlingen i Dostojevskijs berømte roman nøye. Noen små endringer er imidlertid gjort: Karakterenes motiver og hensikter er mer rendyrkede, og de mer subtile konfliktlinjene er tonet ned. Filmens fyrst Mysjkin, spilt av Yurij Yakovlev, har ingen av de sykelige trekkene som er sentralt ved romankarakteren. Han fremstår som et genuint godt menneske, fylt av medlidenhet og med et brennende ønske om å hjelpe andre. Som filmens originaltittel antyder, er det også foretatt en forskyvning i forhold til romanen ved at mer fokus hviler på Nastasia Filippovna. I Julia Borisovas skikkelse er hun stolt, utadvent og aktiv, og hennes skjønnhet har lite av det lettere værbitte preget som romanens Mysjkin ser i hennes ansikt.

Filmspråklig er Idioten tidvis nesten teatralsk med sine lange dialogscener som utspiller seg i noen få, faste interiører. Mye av filmens fine dynamikk skriver seg fra skuespillet, fargene og lyssettingen – spesielt er bruken av levende lys utnyttet med stor psykologisk virkning. Rent billedmessig er filmen, i likhet med flere av de sovjetiske fargefilmene fra denne perioden, en fest fra ende til annen med sine høyst unaturlige farger. Bildene har en umiskjennelig 1950-talls tekstur, og ligner ikke så mye annet vi har sett.

Jan Langlo/CiO/red.

Billetter
Kr 80 ordinær
Kr 40 medlem
Medlemsskap kr 100

Billetter selges ved inngangen like før visning.

Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.