Film

Film: Dostojevskijs Forbrytelse og straff

Forbrytelse og straff er en meget intens og utmattende filmopplevelse, men like fullt et prisverdig og fascinerende prosjekt.

Prestupleine i nakazanie. Regi: Lev Kulidzanov, Sovjetunionen, 1970. Manus: Lev Kulidzanov og Nikolaj Figurovskij, etter en roman av Fjodor Dostojevskij. Foto: Vjatsjeslav Sjumskij. Musikk: Piotr Pakevitsj. Medv: Georgij Taratorkin, Maja Bulgakova, Viktoria Fjodorova, Irina Gosjeva, Innokentij Smoktunovskij, Jevgenij Lebedev m.fl. Russisk tale, norske undertekster. 35mm, s/hv, 3 t 20 min pause.

Forbrytelse og straff
Lev Kulidzanov ønsket å lage en så trofast og nøyaktig adapsjon av Fjodor Dostojevskijs "Forbrytelse og straff" som mulig. Det høres ut som et voldsomt ambisiøst prosjekt, romanverkets lengde, dybde og kompleksitet tatt i betraktning, men resultatet ble faktisk meget anstendig. Filmen evner å favne om både det psykologiske og det idémessige innholdet i romanen, i tillegg til den fysiske handlingen. Dette gjør at Forbrytelse og straff er en meget intens og utmattende filmopplevelse, men like fullt et meget prisverdig og fascinerende prosjekt.

Vi følger den fattige studenten Raskolnikov, som bestemmer seg for å drepe en gammel pantelånerske som han mener ikke har livets rett. Han gjør ikke dette av vinningsårsaker (selv om han kunne trenge pengene), men legitimerer handlingen ut fra et sett forskrudde overmenneskeidéer: Han mener at visse sjeldent moralsk høytstående individer ikke bare har rett, men plikt, til å heve seg over den allmenne moral, og de til en hver tid gjeldende lover, for å utføre handlinger de mener tjener menneskeheten. Gjennom mordet på pantelånersken vil Raskolnikov finne ut om han er et slikt menneskelig unikum. Så Raskolnikov dreper den gamle pantelånersken og hennes søster (som dukker opp på et noe ubeleilig tidspunkt) med en øks, stjeler noen av pengene og kommer seg hjem.

"Forbrytelse og straff" er kanskje litteraturhistoriens mest intense dykk ned i forbrytelsens psykologi, samtidig som den fungerer sjeldent godt som en klaustrofobisk thriller.

Jan Langlo/CiO/red.

Tee visninger:
Cinemateket USF søndag 5. mai 2013 kl. 17:00
Cinemateket USF tirsdag 7. mai 2013 kl. 19:00
Cinemateket USF søndag 19. mai 2013 kl. 13:00

Billetter
Kr 80 ordinær
Kr 40 medlem
Medlemsskap kr 100

Billetter selges ved inngangen like før visning.


Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.