Film

Film: Dostojevskijs Brødrene Karamasov

En monumental Dostojevskij-filmatisering på tre timer og førti minutter!

Bratja Karamazovy. Regi: Ivan Pyrjev, Sovjetunionen, 1968. Manus: Ivan Pyrjev, etter Fjodor Dostojevskijs roman. Foto: Sovjetunionen. Musikk: Isaac Schwartz. Medv: Mikhail Uljanov, Lionella Pyrjeva, Kirill Lavrov, Andrej Myahkov, Marc Prudkin m.fl. Russisk tale, norske undertekster. 35mm, farger, 3 t 40 min pause.

Brødrene Karamazov
Det sier seg selv at det ikke er noen enkel sak å skulle ta tak i en litterær gigant som Dostojevskijs "Brødrene Karamazov" og gjøre den til nitti lettfordøyde minutter i kinosalen, og etterpå tro at filmen har ytt romanen noen som helst slags form for respekt. Russerne har imidlertid en lang og vellykket tradisjon når det gjelder filmatisering av store litterære verker som har resultert i en rekke eksempler på at det er mulig å lage adapsjoner som både fungerer som film og som unngår å bedrive rovdrift på det litterære forelegget.

Ivan Pyrjevs versjon av Brødrene Karamazov er en slik film. Selv om visse Dostojevskij-purister sutret over at noe av romanens tankegods var gått tapt i overføringen til film, var den norske kritikken overveiende positiv da filmen ble satt opp på kino i 1975. Og et visst svinn må man ærlig talt regne med. Pyrjev er her, som i hans to foregående Dostojevskij-filmatiseringer, Idioten og Hvite netter, meget trofast mot romanen. Han har i løpet av de 220 minuttene filmen varer klart å innlemme noen av de viktigste elementene fra Dostojevskijs verk, inkludert sentrale deler av tematikken omkring tro, tvil, skyld og soning. I tidligere filmatiseringer av romanen (to tyske og en amerikansk) har det blitt fokusert på én av karakterene, Dmitri, og hans besettelse overfor den vakre Grusjenka, og hans hat til faren. I Pyrjevs dreining er det gjort plass til mye mer. Alle de tre brødrene er med, og filmen tar seg tid til å skildre alle med en viss grundighet, foruten å fokusere på fadermordet og den påfølgende etterforskningen.

Jan Langlo/CiO/red.

Billetter
Kr 80 ordinær
Kr 40 medlem
Medlemsskap kr 100

Billetter selges ved inngangen like før visning.

Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.