Film

Film: Byens lys, Charlie Chaplin 1931

Mens resten av verden er ruset på den nye lydfilmen lager Chaplin en stumfilm - og inkasserer en publikumsuksess. I Byens lys finner man hans kanskje mest originale historie, med patos og romantikk, ømhet og følsomhet.

City Lights. Regi: Charlie Chaplin, USA, 1931. Manus: Charlie Chaplin. Foto: Roland Totheroh. Musikk: Charlie Chaplin. Medv: Charlie Chaplin, Virgina Cherill, Harry Myers, Henry Bergman, Florence Lee m.fl. Stum med engelske mellomtekster og norske undertekster. 35 mm, s/hv, 1 t 27 min.

Byens lys
Byens lys er et bevis på Chaplins sterke overbevisning om pantomimens altoverskyggende betydning for hans berømmelse og filmkunst. Mens resten av Hollywood gikk konstant ruset på lydfilmens fortreffelighet, insisterte Chaplin på at hans filmer skulle være uten replikker. Han gikk imidlertid med på å ha et lydspor med musikk - og komponerte for sikkerhets skyld musikken selv.

Filmens handling kretser igjen rundt landstrykeren - eller «bystrykeren» som han kanskje burde kalles - og hans strabasiøse tilværelse som fattigmann i den moderne storbyen.

Landstrykeren er forelsket i en fattig og blind blomsterpike. En dyr operasjon kan skaffe henne synet tilbake, og han bestemmer seg for å skaffe pengene som trengs.

Da filmen sto premiereklar etter to års turbulent opptakstid - der Chaplin blant annet avskjediget Harry Crocker, sin trofaste assistentregissør gjennom alle år - kunne Chaplin igjen konstatere triumf. Han hadde laget en stum publikumssuksess midt i kakofonien av lydfilm som omga ham. I Byens lys finner man hans kanskje mest originale historie. Her er patos og romantikk, ømhet og følsomhet, akkurat så mye at den lokker frem tåren i latteren uten helt å overspille de sentimentale strengene.

Byens lys rager høyt i Chaplins filmografi. Da den i 1950 ble relansert i USA, måtte en ny lydfilmfrelst generasjon erkjenne at stumfilmskaperen Chaplin fremdeles var å regne blant filmens store underholdere og publikumsmagneter.

olep

Vises søndag 2. juni kl. 19.00 + tirsdag 4. juni kl. 21.00.

Billetter
Kr 80 ordinær
Kr 40 medlem
Medlemsskap kr 100

Billetter selges ved inngangen like før visning.Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.