Konsert

Ugress vs. Jeanne D'Arc

Omstridt stumfilm fra 1927 møter Gisle Martens Meyer aka. Ugress som spiller live soundtrack

La passion de Jeanne d'Arc. Regi: Carl Theodor Dreyer, Frankrike, 1927. Manus: Carl Theodor Dreyer, etter en roman av Joseph Delteil. Foto: Rudolph Mate. Musikk: Gisle Martens Meyer (Ugress) fremfører sitt bestillingsverk for Cinemateket i Bergen fra 2003. Medv: Renée Maria Falconetti, Eugene Sivain, Maurice Schutz m.fl. Stum, norske mellomtekster. 35mm, s/hv, 1 t 37 min.

Jeanne d'Arc
Jeanne d'Arcforteller historien om den kjente franske frihetsforkjemperen, som i en åpenbaring ble bedt om å bistå den franske kongen i kampen mot England under hundreårskrigen. For å rydde Jeanne av veien startet engelskmennene en politisk heksejakt. Med franske prester og teologer i ryggen lyktes man i å dømme kvinnen på religiøst grunnlag. Den 30. mai 1431 ble hun brent på bålet i Rouen.

Jeanne d'Arc ble dårlig mottatt i sin samtid. Verken kritikere eller publikum var klare for en slik uvanlig film. I tillegg ble filmen forfulgt av en rekke uhell. Den skulle egentlig hatt premiere i 1927, men kort tid før premieren brant lageret som huset alle kopiene av filmen ned. Dermed måtte Dreyer tilbake til klippebordet for å sette sammen en ny film, basert på alle "2. opptakene" fra filmen. Det var denne versjonen som hadde premiere i 1928. Grunnet den dårlige mottakelsen ble det ikke laget mange kopier av denne versjonen, og etter enda en lagerbrann anså man alle kopiene av også denne versjonen for tapt. Dreyer klippet noen år senere sammen en tredje versjon, av "3. opptakene" fra filmen, som var den kopien man hadde tilgjengelig i mange år. På begynnelsen av 1980-tallet skulle imidlertid Gaustad sykehus i Oslo flytte til nye lokaler. Under opprydding på loftet i det gamle sykehuset kom man over et par filmkopier. Blant disse fant man utrolig nok en av "2. opptakene" av Jeanne D'Arc. Denne kopien har dermed blitt utgangspunkt for alle nyere kopier av filmen.

Jeanne d'Arc tok niendeplassen ved BFIs kåring over tidenes beste filmer.

Om musikeren:
Gisle Martens Meyer (Ugress) hadde i november urpremiere på sitt bestillingsverk til den russiske sci-fi-filmen Aelita – Queen of Mars (1924) på Cinemateket USF. Forestillingen ble også vist på Filmens hus i Oslo, og i løpet av våren skal den også fremføres i Trondheim og Kristiansand. Dette er andre gangen Meyer fremfører spesialkomponert musikk til en stumfilm for Cinemateket i Bergen. I forbindelse med vårt 10-årsjubileum i 2003 komponerte han ny musikk til Carl Th. Dreyers Jeanne d’Arc (1928). Det er denne forestilling han nå fremfører igjen, ti år etter premieren.

Meyer har etter hvert fått bred erfaring med å komponere musikk til film og fjernsyn. I 2011 gjorde han musikken til dokumentaren Pushwagner – musikk som både ga ham en Amanda-nominasjon og som ble nominert til nordiske Harpa Award for beste filmmusikk. Han har også komponert musikk til barne-TV seriene Kometkameratene og Barnas Supershow, samtidsdans for Nasjonalballetten, turnert for Rikskonsertene og samarbeidet med Bergen Filharmoniske Orkester. Han har også nylig gjort et bestillingsverk for Bygdalarm – en sinfonia skrevet for – og fremført av – traktorer for Bygdalarm. Han er nå aktuell som komponist for dansekompaniet Carte Blanches forestilling La Muda, en av delene i forestillingen Yasgurs Farm som har premiere i Operaen i Oslo i slutten av januar. Jeanne d’Arc med musikk av Ugress vises 14. og 17. mars.

olep

Billettpriser:
kr. 60,- m/medlemskap

kr. 120,- u/medlemskap

kr. 100,- for medlemskap
(ikke obligatorisk)

Billetter kjøpes ved inngangen.

Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.