Film

Film: Outside Satan

Cinemateket USF byr på hele sju visninger av regissøren Bruno Dumonts film om noe som ligger bortenfor kampen mellom godt og ondt. En snikende god film.

Hors Satan. Regi: Bruno Dumont, Frankrike, 2011. Manus: Bruno Dumont. Foto: Yves Cape. Medv: David Dewaele, Alexandra Lemâtre, Cristophe Bon, Juliette Bacquet, Aurore Broutin m.fl. Fransk tale, engelske undertekster. DCP, farger, 1 t 50 min.

Outside Satan
Den prisvinnende regissøren Bruno Dumont er en av de staeste og mest selvsikre regissørene i dagens filmverden. Han trykker kompromissløst på med sitt særegne univers og langsomme rytme, slik at du får tid til å se og tenke. Hans filmer balanserer mellom det sterkt realistiske og det mer abstrakte og kunstneriske.

Outside Satan har alle kjennetegn for en film fra Dumont. Den forteller om en hjemløs skikkelse som vandrer rundt i det nordfranske landskapet i nærheten av den engelske kanal. Han har kontakt med folk i de små landsbyene, som gir ham mat og tror på hans tilsynelatende mirakuløse evner. Mannen møter en ung jente på en gård som er blitt seksuelt misbrukt av sin stefar. Hun blir betatt av ham, men han avviser alle seksuelle tilnærmelser. Men han lar henne bli med på vandringen, og han løser et problem for henne som bare må løses.

Dette er en film med sparsom dialog, men med et meget realistisk lydbilde. Bildene er storslåtte enten man er nær karakterene eller ser dem som figurer i et landskap. Motivene for den navnløse hovedkarakteren er ikke alltid lett å forstå rasjonelt, for han oppfører seg som en stillfaren Messias-skikkelse i det ene øyeblikket, og som en iskald opprettholder av justis i et annet øyeblikk.

Dumont forteller alltid om enkle mennesker som kan oppfattes som følelsesløse, men samtidig bærer på en inderlig menneskelighet som vibrerer i enkelte situasjoner. Outside Satan skildrer noe som ligger bortenfor kampen mellom godt og ondt, kanskje nærmere konflikten mellom tro og tvil.

Karsten Meinech i Montages.no skrev etter å ha sett filmen i Cannes at "Outside Satan er en snikende god film, som lister ut sine våpen like tålmodig som en samurai. Dumont forteller med stor trygghet og integritet; han vet hvor filmen skal, selv om vi holdes på pinebenken."

Kalle Løchen/CiO/OFF/red.

Vises
Søndag 10. mars kl. 21.15
Tirsdag 12. mars kl. 19.00
Tirsdag 12. mars kl. 21.00
Onsdag 13. mars kl. 19.00
Onsdag 13. mars kl. 21.00
Torsdag 14. mars kl. 18.30
Søndag 17. mars kl. 21.00

Billetter
Kr 80 ordinær
Kr 40 medlemmer
Medlemsskap kr 100

Billetter selges ved inngangen like før visning.
Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.