Film

Njål Paulsberg: Live soundtrack til stumfilmen Mannen med filmkameraet

Enda en stumfilmhappening der ny musikk møter gammel film. Denne gang med Njål kjent fra Young Dreams og Put Your Hands Up..

Chelovek s kinoapparatom. Regi: Dziga Vertov, Sovjetunionen, 1929. Manus: Dziga Vertov. Foto: Mikhail Kaufman. Musikk: Filmens akkompagneres av Njål Paulsberg på analoge synthesizere, trommemaskiner etc. 35 mm, s/hv, 1 t 8 min.

Mannen med filmkameraet
Mannen med filmkameraet handler om en fotograf som drar rundt med et kamera på skulderen og dokumenterer det urbane storbylivet, hverdagslige hendelser som kommer i hans vei. Regissør Vertov ønsket en filmkunst løsrevet fra litteraturen og teateret. Film skulle derfor lages uten manus, litterære forelegg og mellomtekster, og skulle være uten kulisser og instruerte skuespillere. Han fornemmet en ny tid hvor tidens skjønnhet lå i hurtigheten, maskinenes dynamikk og storbyens fragmenterte sjokkpersepsjon. De borgerlige melodramaer skulle erstattes med filmer som viste det virkelige liv.

For Vertov var det et poeng å blottlegge filmens skaperprosess. I begynnelsen følger vi en pikes oppvåkning, men istedenfor å la filmen bli fortellingen om hennes dag, forlates hun til fordel for en film bestående av en serie enkeltobservasjoner som kontinuerlig settes opp mot hverandre. Ved å frigjøre tagningen fra en årsak/virkning-relasjon, og istedenfor arrangere den i rytmiske segmenter, vil Vertov tilføre filmen meningspotensiale basert på analoge forhold; en mening basert på tilskuerens intuisjon.

Mannen med filmkameraet tok åttendeplassen i BFIs kåring over tidenes beste filmer.

Njål Paulsberg
Det elektroniske musikkmiljøet i Bergen har fostret frem mange talenter de siste 15 årene, og 24 år gamle Njål Paulsberg – som er å finne både i Young Dreams og Put Your Hands Up For Neo-Tokyo – har markert seg som spesielt lovende. Musikken hans kjennetegnes ved en villighet til å blande sjangre og instrumenter som vanligvis ikke forbindes med hverandre, og smelte dem sammen i interessante harmonier og melodier. Som solomusiker har han gitt ut musikk på plateselskapene Powerblytt, Digitalo og Untz Untz, men også laget musikk til kortfilmer i regi av Bergen Animasjonsmønstring og Festspillene i Bergen. Debutalbumet til Young Dreams, hvor han står bak synthesizere og korer, kommer ut i år på det anerkjente plateselskapet Modular.

Paulsberg skal spille til Mannen med filmkameraet torsdag 21. og søndag 24. februar, og vil bruke analoge synthezeisere, trommemaskiner og andre duppedingser som lager fin lyd.

Emilio Sanhueza/red.

Billettpriser:
kr. 60,- m/medlemskap
kr. 120,- u/medlemskap
kr. 100,- for medlemskap (ikke obligatorisk)

olep/red.

Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.