Film

Japan's Tragedy

Outsider-regissøren Masahiro Kobayashis andre film i kjølvannet av jordskjelv-katastrofen som rammet Japan i 2011.

Nihon no higeki. Regi: Masahiro Kobayashi, Japan, 2012. Manus: Masahiro Kobayashi. Medv: Tatsuya Nakadai, Shinobu Terajima m.fl. Japansk tale, engelske tekster. DCP, farger og s/hv, 1 t 41 min.

Japan's Tragedy
Selv om mindre enn to år har gått siden det skjebnesvangre jordskjelvet som rammet Japan i mars 2011 og drepte tusenvis av mennesker, har Masahiro Kobayashi alt rukket å lage to filmer som omhandler katastrofen. Japan’s Tragedy er den siste av disse. Her møter vi den arbeidsløse enkemannen Fujio, som diagnostiseres med lungekreft. Til tross for doktorens sterke råd om å gjennomgå en operasjon, vender Fujio hjem med sin sønn Yoshino. Full av sorg stenger han seg inne på et rom med et bilde av sin avdøde kone, og nekter å ta til seg verken mat eller drikke. Han ønsker å være alene, og vil mumifisere seg selv der inne. Yoshino forsøker forgjeves å stoppe sin far. Han bærer selv på en stor sorg etter at hans kone og datter har vært savnet siden det fatale jordskjelvet. Etter hvert begynner man å ane omfanget av et intenst familiedrama hvor jordskjelvkatastrofen er både bakteppe og metafor.

Enten man skal skildre krig eller folkemord, terrorangrep eller en naturkatastrofe, står en som filmskaper i fare for å trivialisere og utnytte den sårbare situasjonen. Det har derfor eksistert en samlet oppfatning i Japan om at filmskapere bør trå varsomt i kjølvannet av tragedien. Kobayashi mestrer denne oppgaven på et svært særegent vis. De første ti minuttene av Japan’s Tragedy kan være en utfordring for selv den mest åpne filmelsker; et sort-hvitt interiørbilde, et rotete kjøkken, to gretne menn, en haltende samtale mens kameraet uforferdet holder sitt stødige blikk – ikke ett klipp før 11 minutter har gått. Dristig, men likevel lar man seg som seer langsomt fenge av det man gradvis snapper opp av samtalen. Kobayashis kamera går ikke glipp av noen ting i Fujios hus.

Japan's Tragedy hadde sin internajonale premiere under Busan Filmfestival, Sør-Korea, i oktober. Den får sin Europa-premiere i Rotterdam i slutten av januar, før den vises på de norske Cinematekene i Oslo, Bergen og Trondheim i forbindelse med at regissør Masahiro Kobayashi er på besøk i Norge.

iehk

Billetter
Kr 80 ordinær
Kr 40 medlem
Medlemsskap kr 100

Billetter selges ved inngangen like før visning.

NB: GRUNNET OMBYGGING PÅ USF HAR CINEMATEKET MIDLERTIDIG INNGANG FRA DØR C. SE SKILTING.

NB: AV SAMME GRUNN KAN VI DESSVERRE IKKE TILBY ADGANG FOR RULLESTOLBRUKERE. DETTE ER EN MIDLERTIDIG ORDNING OG ETTER NYÅPNINGEN AV USF 6. MARS VIL DET VÆRE TERSKELFRI ADGANG TIL ALLE VÅRE LOKALER.

Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.