Film

FILM: Tidenes investering. Dokumentar, Oddvar Einarson 2012

Oddvar Einarsons film forsøker å knuse noen av våre vanlige forestillinger om kommune-Norge; om politikere, administrasjon, og forholdet mellom finansøkonomi og realøkonomi.

Regi: Oddvar Einarson, Norge, 2012. . Foto: Oddvar Einarson og Torstein Nodland. Musikk: Groms Plass, Tremulaters og Erik Jacobsen. Norsk tale, utekstet. DCP, farger, 51 min.

Tidenes investering
17. oktober 2012 fant det sted en liten begivenhet på TV 2. Da viste Dokument2 Oddvar Einarsons dokumentar Tidenes investering om Terra-skandalen. Sendingen var en begivenhet fordi det var Einarsons comeback som filmskaper etter mange års mer eller mindre ufrivillig fravær.

Den fremste arkitekten bak den britiske dokumentarfilmbevegelsen i mellomkrigstiden John Grierson skrev en gang at dokumentarfilmen ikke var et speil, men en hammer. Der Hans Petter Molands Når boblene brister (se egen omtale) holder opp et speil for sin samtid, og forsøker å redegjøre for hva som skjedde i USA og internasjonalt i forbindelse med finanskrisen, har Oddvar Einarsons Tidenes investering mer av hammeren over seg. Den forsøker å knuse noen av våre vanlige forestillinger om kommuner i Norge, om politikere og administrasjon, og om forholdet mellom finansøkonomi og realøkonomi. Han går inn i skyldkomplekset fra norsk side og skildrer detaljert prosessene i de norske kraftkommunene. Han ønsker å plassere ansvar for det som skjedde.

Tidenes investering er en noe uvøren film, som lider under en knapt budsjett og en lang og vanskelig produksjonsprosess - les mer om det i Gunnar Iversens artikkel. At det er et viktig og godt comeback er det imidlertid ikke tvil om. Den viser til fulle at Oddvar Einarson har mye mer å gi, og det er bare å håpe at hans neste film ikke byr på samme problemer underveis. Einarsons film stiller mange spørsmål, og nettopp derfor kan den forhåpentligvis også bidra til at vi alle stiller noen flere spørsmål i framtiden.

red./Gunnar Iversen

Billetter
Kr 80 ordinær
Kr 40 medlem
Medlemsskap kr 100

Billetter selges ved inngangen like før visning.

NB: GRUNNET OMBYGGING PÅ USF HAR CINEMATEKET MIDLERTIDIG INNGANG FRA DØR C. SE SKILTING.

NB: AV SAMME GRUNN KAN VI DESSVERRE IKKE TILBY ADGANG FOR RULLESTOLBRUKERE. DETTE ER EN MIDLERTIDIG ORDNING OG ETTER NYÅPNINGEN AV USF 6. MARS VIL DET VÆRE TERSKELFRI ADGANG TIL ALLE VÅRE LOKALER.

Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.