Film

FILM: CITIZEN KANE, ORSON WELLES 1941

En detronisert klassiker. Citizen Kane tok andreplassen under BFIs kåring over tidenes beste filmer

Citizen Kane. Regi: Orson Welles, USA, 1941. Manus: Orson Welles og Herman J. Mankiewicz. Foto: Gregg Toland. Musikk: Bernard Herrmann. Medv: Orson Welles, Joseph Cotten, Buddy Swan, Ray Collins, Sonny Bupp m.fl. Engelsk tale, norske undertekster. 35 mm, s/hv, 1 t 59 min.

Citizen Kane
Den genierklærte teatermannen Orson Welles var bare 24 år da han kom til Hollywood for å lage sin debutfilm Citizen Kane. Selv om mottakelsen i 1941 var dårlig, fikk den sin renessanse på slutten av 1950-tallet. Under Sight & Sounds kåring av tidenes beste filmer i 1962 inntok den førsteplassen, en posisjon Citizen Kane forsvarte i 1972, 1982, 1992 og 2002. Det tok altså femti år før en film klarte å vippe den av tronen høsten 2012 - Alfred Hitchcocks Vertigo.

Selv om Citizen Kane har en forholdsvis enkel, eventyraktig historie, er produksjonen fantastisk overambisiøs og nyskapende. Dypfokus, motlys, innovativ bruk av klipp og imponerende lange, kompliserte kamerakjøringer samt en innovativ bruk av musikk, er bare noen eksempler på teknikker som Orson Welles introduserte for publikum og filmskapere verden over. I dag går disse filmtekniske revolusjonene mange tilskuere hus forbi, siden de for lengst har blitt standard.

Den aldrende aviskongen Charles Foster Kane dør etter å ha uttalt ett eneste gåtefullt ord – ”Rosebud” - og filmavisprodusent Rawlston sender reporter Jerry Thompson ut for å avdekke den fremstående mannens siste tanker. Etter hvert som Thompson intervjuer Kanes venner, familie og forretningsforbindelser, lærer vi å kjenne Kanes begivenhetsrike og ytterst tragiske liv.

I 1985 døde Welles, og tok sine visjoner med seg videre. Selv oppsummerte han sin skjebne slik ”Alle benekter at jeg er et geni. Men det er aldri noen som har påstått at jeg er det”.

Citizen Kane tok andreplassen under BFIs kåring over tidenes beste filmer.

olep

Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.