Film

FILM: VERTIGO - Alfred Hitchcock 1958

Dette er verdens beste film i følge Sight & Sound magazine! Psychothriller med Kim Novak, James Stewart og San Fransisco i glitrende technicolor.

Vertigo. Regi: Alfred Hitchcock, USA, 1958. Manus: Alec Coppel og Samuel Taylor, etter en roman av Pierre Boileau og Thomas Narcejac. Foto: Robert Burks. Musikk: Bernard Herrmann. Medv: James Stewart, Kim Novak, Barbara Bel Geddes, Tom Helmore m.fl. Engelsk tale, norske undertekster. 35 mm, farger, 2 t 7 min.

Vertigo
Vertigo ble altså kåret til Verdens beste film høsten 2012, da den detroniserte Citizen Kane (1941) som hadde hatt tittelen i 50 år. Da Vertigo ble lansert i 1961 ble den imidlertid ingen umiddelbar suksess, men den har senere tydeligvis begeistret stadig nye publikummere.

James Stewart er politimannen John «Scottie» Ferguson som etter en dramatisk forbryterjakt får så kraftig høydeskrekk at han må slutte i jobben. Etter en tid tar han imidlertid på seg et oppdrag fra en gammel venn med å overvåke hans kone som har begynt å oppføre seg svært merkelig den siste tiden. Scottie redder henne fra å drukne seg, men ender opp ned å forelske seg i henne.

Vertigo er et skarpt portrett av San Franciscos glatte fasader, og sammen med Vindu mot bakgården og Psycho, utgjør den en trilogi om voyeurismens vesen. Som vanlig er Hitchcock nådeløs når det gjelder sentimentalitet, og intrigen er som en pandoras eske av svik og bedrageri. Anslaget, der Scottie henger etter fingertuppene, er forbilledlig: Vi ser Scotties desperate blikk antyde et forsøk på å få grep om den virkeligheten som spilte ham et skjebnesvangert puss. Robert Burks’ glitrende Technicolor-bilder fra San Francisco, samt hans overrumplende fotografiske sjokkeffekter for å beskrive Scotties høydeskrekk, er i dag klassiske. Fargenyansene i filmens tre akter er brukt så bevisst emosjonelt understrekende, at det knapt har sin like i filmhistorien.

olep/red.

Billetter
Kr 80 ordinær
Kr 40 medlem
Medlemsskap kr 100

Billetter selges ved inngangen like før visning.

NB: GRUNNET OMBYGGING PÅ USF HAR CINEMATEKET MIDLERTIDIG INNGANG FRA DØR C. SE SKILTING.

NB: AV SAMME GRUNN KAN VI DESSVERRE IKKE TILBY ADGANG FOR RULLESTOLBRUKERE. DETTE ER EN MIDLERTIDIG ORDNING OG ETTER NYÅPNINGEN AV USF 6. MARS VIL DET VÆRE TERSKELFRI ADGANG TIL ALLE VÅRE LOKALER.

Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.