Film

SUNRISE - tysk ekspresjonisme i Hollywood, 1927

Sunrise er en av de mest kjente stumfilmene gjennom tidene. Rangert som nr. 5 i BFIs kåring av tidenes beste filmer.

Sunrise - A Song of Two Humans. Regi: F.W. Murnau, USA, 1927. Manus: Carl Meyer, etter en novelle av Hermann Suderman. Foto: Karl Struss og Charles Rosher. Musikk: Hugo Riesenfeld. Medv: George O'Brien, Janet Gaynor, Margaret Livingston m.fl. Stum m/musikalsk lydspor, engelske mellomtekster. 35mm, s/hv, 1 t 37 min.

Sunrise
Sunrise er en av de mest kjente stumfilmene gjennom tidene, og det er ikke bare grunnet den sterke, melodramatiske historien. Det er filmens selvbevisste billedspråk som gjør den så spesiell; kamera kan gjerne sies å spille hovedrollen i filmen.

Sunrises komplekse stil er dens store styrke; den er en profesjonell amerikansk studioproduksjon, samtidig som den på mange måter representerer et høydepunkt innen den tyske ekspresjonismen. Filmen kontrasterer naturalistiske scener med episoder med klart stilisert spill og scenografi, og det merkes godt at nesten alle som arbeidet bak kamera hadde tysk eller østerrisk bakgrunn. Selv om filmen er tatt opp i California, har den et distinkt europeisk utseende. Bykulissene, som er meget forseggjorte og bygget i overdrevet perspektiv, ligner for eksempel mer på tysk Bauhaus-arkitektur enn på en amerikansk by på 1920-tallet.

Historien fortelles gjennom en typisk 'murnausk' fotografering. Karl Struss og Charles Roshers flytende kamerabevegelser skaper en illusjon av en verden utenfor billedrammen. Det er imidlertid den raffinerte bruken av lys som skaper den spesielle atmosfæren i Sunrise. Finstilte motsetninger mellom lys og mørke definerer rommet og bestemmer den følelsesmessige tonen i de forskjellige scenene. Selv i dag er de lange sivene i den tåkelagte myren, de reflekterende fortauene i den regnvåte byen, lyset på markedsplassen og båtturen fra landet inn til byen, forheksende.

Sunrise tok femteplassen i BFIs kåring over tidenes beste filmer.

olep/red.

Billetter

kr 80 ordinær
kr 40 medlemmer
medlemsskap kr 100

Billetter kjøpes i døren like før visning.

NB: GRUNNET OMBYGGING PÅ USF HAR CINEMATEKET MIDLERTIDIG INNGANG FRA DØR C. SE SKILTING.

NB: AV SAMME GRUNN KAN VI DESSVERRE IKKE TILBY ADGANG FOR RULLESTOLBRUKERE. DETTE ER EN MIDLERTIDIG ORDNING OG ETTER NYÅPNINGEN AV USF 6. MARS VIL DET VÆRE TERSKELFRI ADGANG TIL ALLE VÅRE LOKALER.

Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.