Film

FILM: SPILLETS REGLER, Jean Renoir 1939

Spillets regler er så enkel og så labyrintisk, så troskyldig og så sint, så uskyldig og så farlig, at det er vanskelig å fatte at en så rik film kunne bli til i 1939.

La règle du jeu. Regi: Jean Renoir, Frankrike, 1939. Manus: Jean Renoir og Carl Koch. Foto: Jean Bachelet. Musikk: Joseph Kosma. Medv: Nora Gregor, Marcel Dalio, Paulette Dubost, Mila Parély, Jean Renoir m.fl. Fransk tale, engelske undertekster. 35mm, s/hv, 1 t 46 min.

Spillets regler
Spillets regler er så enkel og så labyrintisk, så troskyldig og så sint, så uskyldig og så farlig, at det er vanskelig å fatte at en så rik film kunne bli til i 1939.

Ved første øyekast kan den ligne en enkel farse. Den har kan hende verken en helt, en hovedperson eller et plott å snakke om, men synes ikke å mangle noen av delene. Renoir selv var usikker på om filmen i det hele tatt hadde en kjerne. Den handlet ikke om et plott, mente han, men om en verden - en fordømt sådan. En dannet, intrikat og kompleks komedie, og en som behandlet sine karakterer med både forakt og taktfullhet, skapte så voldsomme reaksjoner at noen prøvde å brenne ned kinoen på premieredagen.

Det er, ikke overraskende, et spill vi er vitne til, for det meste på et flott landsted utenfor Paris. Koner og ektemenn, tjenere og herskere, elskere og elskende sniker seg ned ganger, flørter og tropper opp på hverandres soverom, alt samtidig som de later som om de er de beste representanter for sitt velfungerende samfunn. Resten av Europa venter på krig, mens aristokratiet graver sin grav av fornektelse og fasanjakt. Renoirs genistrek er å aldri henfalle til karikatur. Hans karakterer har dybde og følelser. De kan elske og er ellers rikt karakterisert. Dette demper ikke satiren, men gjør den komplisert og gir den liv. Én ting hadde vært å parodiere samfunnet, men for Renoir var dette tydeligvis for simpelt.

Spillets regler kom på fjerdeplass i BFIs kåring over tidenes beste filmer.

sw/red.

Billetter
kr 80 ordinær
kr 40 medlem
medlemsskap kr 100

Billetter selges ved inngangen like før visning.

NB: GRUNNET OMBYGGING PÅ USF HAR CINEMATEKET MIDLERTIDIG INNGANG FRA DØR C. SE SKILTING.

NB: AV SAMME GRUNN KAN VI DESSVERRE IKKE TILBY ADGANG FOR RULLESTOLBRUKERE. DETTE ER EN MIDLERTIDIG ORDNING OG ETTER NYÅPNINGEN AV USF 6. MARS VIL DET VÆRE TERSKELFRI ADGANG TIL ALLE VÅRE LOKALER.

Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.